weksel po 7 latach

• Autor wątku Autor wątku ervergreen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ervergreen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam

pierwszy post wiec witam podwójnie :)

moja sytuacja:
7 lat temu pracowałem dla jednej w ogólnopolskich firm, mając własną działalność gospodarczą. Warunkiem współpracy było podpisanie weksla in blanco. Zrobiłem to na spółkę z 2 kolegami którzy współpracowali również z ta firma. Po prostu każdy każdemu podpisał weksel. Kiedy się rozstawałem z ta firmą wiedziałem ze jeden z moich kolegów ma problemy finansowe. Później wyjechałem za granicę, teraz dostałem od komornika zajęcie wynagrodzenia od komornika z wyrokiem sądu na kilkanaście tysięcy złotych.

Jak teraz się z kontaktowałem z tym 3 kolegą - on wybronił się 7 lat temu z egzekucji tego weksla faktem, że żona nie wyraziła zgody na podpisanie tego weksla i sąd unieważnił ten weksel. Tyle, że wtedy jeszcze nie miał wyroku sądu.

Moje pytanie: Czy mogę posłużyć się tym samym faktem - brakiem zgody współmałżonki na podpisanie weksla ?
Oczywiście prawnik już się tym zajmuje ale chciałbym również poznać Wasze zdanie.

pozdrawiam
evergreen

Może być ewentualnie przedawnienie aczkolwiek wątpię. Zależy tylko, jaka data płatności weksla została wpisana. Generalnie jest Pan w nieciekawej sytuacji z racji tego, że podpisując weksel zgadza się Pan na bezwzględną zapłatę wpisanej kwoty.

Powrót