Weksel - Sąd odmawia postępowania nakazowego

• Autor wątku Autor wątku 5Stan8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
5

5Stan8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Złożyłem pozew o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym na podstawie weksla. Sąd w odpowiedzi wezwał mnie do uzupełnienia opłaty sądowej w pełnej wysokości - opłaciłem 1/4 tak jak wymaga postępowanie nakazowe. W mojej odpowiedzi wniosłem o ponowne wyliczenie opłaty - Zgodnie z art. 19 ust. 2 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych od pozwu
w postępowaniu nakazowym sąd pobiera 1/4 opłaty stosunkowej, czyli 1,25 % wartości
przedmiotu sporu zamiast 5 %.

W odpowiedzi Sąd stwierdził brak podstaw do wydania nakazu w postępowaniu nakazowym. Wzywa powtórnie do uiszczenia zapłaty w pełnej wysokości. Pyta też czy w innym przypadku potraktować moje poprzednie pismo jako zażalenie.
PS : weksel prawidłowo wypełniony itd

Co mogę zrobić ?

5Stan8 napisał:
Co mogę zrobić ?
dopłać brakującą opłatę od pozwu, a jeżeli Sąd nie widzi podstaw do wydania nakazu w nakazowym to niech wyda w uproszczonym i niech się sprawa toczy swoim rytmem po co dochodzić się z sądem, szkoda nerwów i zdrowia,

Dopłać ..., dłużnik na 99% nieściągalny, pieniądze być może w błoto

Jeśli niewypłacalny to pieniądze stracone, duże ryzyko

5Stan8 napisał:
Jeśli niewypłacalny to pieniądze stracone,
pomyśl przyszłościowo, będziesz miał prawomocny nakaz w uproszczonym lub wyrok to będziesz mógł co jakiś czas wszczynać egzekucje a i spadkobiercy mogą być,

Powrót