Wentylacja mechaniczna w domu jednorodzinnym czerpania i wyrzutnia na działkę sąsiada

• Autor wątku Autor wątku zelig
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zelig

Użytkownik
Odpowiedzi
34
dzien dobry, wybudowałem nowy dom który stoi na granicy z sąsiadem ( wąska działka ) . W oryginalnym projekcie technicznym czerpania była w odległości 8 metrów od budynku sąsiada ( od jego strony ) , wyrzutnia w takiej samej odległości ale skierowana na moją działkę . Podczas budowy zmieniłem projekt rekuperacji gdzie czerpnia i wyrzutnia są teraz na jednej ścianie w odległości 15 metrów od najbliższych budynków , obie są skierowane na ogród sąsiada . Czy tak jest zgodnie z przepisami ? Z tego co znalazłem to przepisy nie określają czy te otwory mogą być od strony sąsiada czy nie , określają tylko odległości od najbliższych budynków. Sąsiad zgłosił to do NB w zeszłym roku , NB był na kontroli , kierownik budowy wysłał do nich poprawiony projekt z podpisem architekta . Nie zrobil tego ponownie podczas składania dokumentów o odbiór domu.
Teraz NB wszczyna postępowanie z racji że oni uważają że te otwory są na stronie sąsiada i jest to niezgodne z przepisami i że nie zostało to zgłoszone ponownie podczas odbioru .
Żeby było ciekawiej sąsiada dom stoi na granicy z wjazdem ( moja działka ) do mojego domu i on ma siedem otworów wentylacyjnych na ścianie sąsiadującej , NB powiedział mi ze jego budynek ma 60 lat i tak może być . Czyli u niego jest ok u nie już nie.

Powrót