Weryfikacja danych w UP

• Autor wątku Autor wątku Pitrus93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pitrus93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Cześć!

Czy spotkaliście się kiedyś aby Urząd Pracy w jakiś sposób weryfikował osobę która chce się zarejestrować jako bezrobotny / złożyć wniosek o zasiłek?

Chodzi mi o to czy dzwonią do zakładów pracy i sprawdzają informacje zawarte w świadectwie pracy np.powód ustania stosunku pracy.
Albo czy mają możliwość weryfikacji w Urzędzie Skarbowym informacji w jakiej wysokości był odprowadzany podatek (wtedy mogą po tym sprawdzić czy wymiar etatu na świadectwie był faktycznie pełny czy też mniejszy) bądź kontaktują się z ZUS?

W sieci napotkałem na taki artykuł, ale nie wiem na ile temat jest aktualny:
https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/452120,urzad-pracy-sprawdzi-bezrobotnego-w-zus.html

Pitrus93 napisał:
Cześć!

Czy spotkaliście się kiedyś aby Urząd Pracy w jakiś sposób weryfikował osobę która chce się zarejestrować jako bezrobotny / złożyć wniosek o zasiłek?

Chodzi mi o to czy dzwonią do zakładów pracy i sprawdzają informacje zawarte w świadectwie pracy np.powód ustania stosunku pracy.
Albo czy mają możliwość weryfikacji w Urzędzie Skarbowym informacji w jakiej wysokości był odprowadzany podatek (wtedy mogą po tym sprawdzić czy wymiar etatu na świadectwie był faktycznie pełny czy też mniejszy) bądź kontaktują się z ZUS?

W sieci napotkałem na taki artykuł, ale nie wiem na ile temat jest aktualny:
https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/452120,urzad-pracy-sprawdzi-bezrobotnego-w-zus.html

Odświeżam.

Kolejna kwestia jaka mi przyszła do głowy, to czy w przypadku nie przedłożenia jednego świadectwa pracy UP w jakiś sposób jest w stanie zweryfikować że byłem zatrudniony? Na podstawie składek? Mają wgląd w takie rzeczy?

U mnie jest tak, że urzędnik bierze wszystkie dostarczone mu świadectwa pracy, skanuje i coś tam z nich spisuje. I potem na jednym dokumencie jest podsumowanie okresów, a na drugim decyzja o przyznaniu bądź odmowie zasiłku.

Ale to może być różnie może, chyba zależy od urzędu.

A co do dzisiejszego pytania to na pewno mają. Kiedyś wysłałem pismo, że proszę o wyrejestrowanie bo podjąłem pracę, to kobieta dzwoniła z pytaniem kiedy zacząłem pracę by od tego dnia wyrejestrowac, bo ma inną datę w elektronicznym zusie.

Podobnie jak bon na zasiedlenie rozliczają to też dane z dokumentów weryfikują z tym co mają w systemie. Tak czy siak, na pewno mają dostępp

Pitrus93 napisał:
w jakiej wysokości był odprowadzany podatek (wtedy mogą po tym sprawdzić czy wymiar etatu na świadectwie był faktycznie pełny czy też mniejszy) bądź kontaktują się z ZUS?
Zawsze, gdy sprawa choć trochę wątpliwa.
Więc nie oszukasz...

@Pazdziochowy, to ty pracujesz w UP?

Generalnie sytuacja wygląda tak że byłem do lutego zatrudniony na pełny etat w firmie 1. Tam też złożyłem wypowiedzenie (ja złożyłem) i od marca zatrudniłem się w firmie 2, w wymiarze 1/8 etatu, a przynajmniej na umowie mam 1/8 ;) Firma 2 zawiesza działalność w związku z koroną. Po wysłaniu setek CV widzę że nic z tego nie będzie i zastanawiam się jak ugryźć zasiłek. Wiem już jeżeli w ciągu ostatnich 6 miesięcy to ja wypowiedziałem umowę to zasiłku nie dostanę przez 3 miesiące od daty rejestracji tj. przez maj, czerwiec, lipiec nie mam na co liczyć a do sierpnia to raczej coś znajdę.

Więc aby mieć jakiekolwiek dochody to chcę poprawić świadectwo z firmy 1 aby to formalnie oni złożyli mi wypowiedzenie, ale rodzi się pytanie czy 1/8 etatu w firmie 2 przez marzec i kwiecień może w jakikolwiek sposób wpłynąć na to że mimo poprawionego świadectwa od firmy 1, zasiłku nie dostanę.

Wydaje mi się że sprawę sam rozwiązałem, zostawię zatem jedynie komentarz dla potomnych... :)

Otóż prawo do zasiłku przysługuje w przypadku opłacania składek do Funduszu Pracy od minimalnego ustawowego wynagrodzenia. Urząd Pracy przy rejestracji wymaga świadectwa pracy, nie umowy o pracę którą podpisaliśmy a co za tym idzie nie ma wglądu w otrzymywane wynagrodzenie. Ale...skoro za każdym razem mówi się o opłacaniu wyżej wspomnianych składek to na 100% mają wgląd do ich wielkości bo stawiają to za warunek otrzymania zasiłku, więc jak ktoś miał niepełny etat i otrzymywał co za tym idzie wynagrodzenie mniejsze niż minimalne ustawowe to wówczas zasiłek nie będzie przysługiwał.

Pitrus93 napisał:
@Pazdziochowy, to ty pracujesz w UP?

Generalnie sytuacja wygląda tak że byłem do lutego zatrudniony na pełny etat w firmie 1. Tam też złożyłem wypowiedzenie (ja złożyłem) i od marca zatrudniłem się w firmie 2, w wymiarze 1/8 etatu, a przynajmniej na umowie mam 1/8 ;) Firma 2 zawiesza działalność w związku z koroną. Po wysłaniu setek CV widzę że nic z tego nie będzie i zastanawiam się jak ugryźć zasiłek. Wiem już jeżeli w ciągu ostatnich 6 miesięcy to ja wypowiedziałem umowę to zasiłku nie dostanę przez 3 miesiące od daty rejestracji tj. przez maj, czerwiec, lipiec nie mam na co liczyć a do sierpnia to raczej coś znajdę.

Więc aby mieć jakiekolwiek dochody to chcę poprawić świadectwo z firmy 1 aby to formalnie oni złożyli mi wypowiedzenie, ale rodzi się pytanie czy 1/8 etatu w firmie 2 przez marzec i kwiecień może w jakikolwiek sposób wpłynąć na to że mimo poprawionego świadectwa od firmy 1, zasiłku nie dostanę.

Powrót