Wesele, zaiks - czy musze placić?

• Autor wątku Autor wątku agnostyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnostyk

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Witam, mam pytanie na chwilę obecną czysto teoretyczne.

1. umowa z właścicielem sali nakłada na mnie konieczność zapłaty tantiemów
2. umowa z zespołem grającym muzykę nakłada na mnie konieczność zapłaty tantiemów
3. według ustawy nie ma odpowiedzialności za korzystanie z muzyki jeśli nie czynię tego zarobkowo

Skoro zespół i właściciel sali przeniósł na mnie odpowiedzialność za zapłatę tantiemów, a ja jako zlecający imprezę nie mam z tego żadnych profitów ponieważ impreza ma charakter prywatny tj. nie sprzedaję biletów a uczestnikami są krewni, to czy czasem w tej interpretacji prawa nie muszę uiszczać żadnych opłat?

LeszsekS napisał:
Czysto teoretycznie powinieneś użyć opcji - szukaj bo tematy były już omawiane.

nie do końca. Nikt w tych wątkach jednoznacznie nie odpowiedział, że można pominąć ZAiKS z powodów takich, że jest to impreza zamknięta a organizator (ja) nie czerpie z tego korzyści majątkowych. Pieniądze pobierają za usługę zespół i właściciel sali, ale to oni zrzekli się obowiązku opłaty na moją osobę (i tu dostrzegam pewną lukę / nieścisłość w prawie).

[FONT=&quot]***
[/FONT]
1. właściciel sali - zarabia
2. zespół - zarabia
3. organizator - nie zarabia (umowa zobowiązuje go do zapłaty, ale ustawa jednocześnie zwalnia z zapłaty jeśli odtwarzanie muzyki nie ma charakteru zarobkowego)

Proszę wstawić cytat w formie nadającej sie do odczytania.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ad. 3 nie zarabia nie oznacza, że nie ma przychodu, a jeśli ma (musi mieć aby opłacić zespół i salę) jest to charakter zarobkowy.

Ale tu nie ma organizatora - jest nabywca usługi.

Skąd wiesz :?: Z treści pierwszego postu :?:

Przecież to teoretyczne rozważania :!:

No z tego co sam zaiks twierdzi to opłatę może wnieść osoba, która decyduje o wykorzystaniu muzyki. I potem dodaje że to może być zespół, wlasciciel sali lub organizator wesela. Dopuszcza się także wskazanie podmiotu który ma zapłacić. Stąd też moje teoretyczne rozważania i wzajemnie wykluczające się moim zdaniem rzeczy w aspekcie kto zarabia, a kto nie.

Powrót