wezwanie dłużnika do złożenia wyjaśnień w trybie 801 - Czy da się odwołać?

• Autor wątku Autor wątku Jacek0101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jacek0101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szanowni Państwo,

Wezwanie odebrałem 25.06. Mam na złożenie wyjaśnieni 3 dni...
Czy da się zatrzymać egzekucję?
Dług - prawdopodobnie sprawa z 2016 roku. Nigdy nie dostałem powiadomienia o wszczęciu postępowania.
Postanowienie z dnia 20-04-2017 - Sąd Rejonowy Lublin, postępowanie elektroniczne, upominawcze, niejawne.
Nakaz zapłaty z dnia 21-02-2017.

Prawdopodobnie, jeśli były powiadomienia, to przychodziły na adres zameldowania z dowodu, pod którym nigdy nie przebywałem.

Czy cokolwiek można zrobić z taką kuriozalną sytuacją?

będę wdzięczny za pomoc.

Nie doręczono nakazu zapłaty, więc czas na wniesienie sprzeciwu nigdy nie rozpoczął biegu. Przejrzyj na forum ten dział i ewentualnie dział windykacyjny. W tygodniu jest kilka takich spraw.
Podstawowe pytanie - jakie chcesz wnieść zarzuty w sprawie? Samo wniesienie sprzeciwu tylko dlatego że można, nie ma sensu. Z czego wynika roszczenie?
Żadnej kuriozalnej sytuacji tu nie ma, nie dopełniłeś obowiązku meldunkowego i tyle w temacie.

amadis napisał:
Podstawowe pytanie - jakie chcesz wnieść zarzuty w sprawie? Samo wniesienie sprzeciwu tylko dlatego że można, nie ma sensu. Z czego wynika roszczenie?

Otóż, chciałbym mieć możliwość odniesienia sie do zarzutów w sprawie źródłowej. Kiedyś zaczęły do mnie przychodzić smsy, które były spamem. Nie odpowiadałem na nie, tylko dodałem nadawcę do spamu. Po dwóch miesiacach przyszedł kosmiczny rachunek za otrzymywane smsy. Oczywiście nigdy nie zamawiałem takich...

Czy mam możliwość teraz podjęcia jakichś skutecznych działań, aby zatrzymać egzekucję?
Nakaz zapłaty ( z dnia 21-02-2017) wraz z wezwaniem dłużnika z 18-06-2018 odebrałem teraz.

Skoro uważasz że roszczenie jest nienależne, to wnoś sprzeciw zgodnie z pouczeniem zawartym w nakazie zapłaty. W sprzeciwie wykaż że adres zameldowania nie jest Twoim adresem zamieszkania(w tym czasie).

Ostatnia edycja:
Uh, No to widzę światełko w tunelu. Dziękuję amadis. Proszę tylko o potweirdzenie, że dobrze zrozumiałem.
Nakaz zapłaty wydane przez Sąd Rejonowye Lublin. dnia 21.20.2017.
Czyli napisać sprzeciw od nakazu, do ww Sądu, powołując się na nieskuteczne dostarczenie nakazu ze względu na całkiem inne miejsce zamieszkania niż meldunek.
Czy dobrze rozumiem ? czy ten sprzeciw wysłać również do Komornika?

Tylko do sądu, sprzeciw + odpis. No i zarzuty zgłoś - sam fakt, że został niedoręczony to wystarczający argument, żebyś miał prawo ten sprzeciw wnieść, ale jak napisał @amadis - sprzeciw dla sprzeciwu to bez sensu.

Więc albo coś zarzucasz (piszesz, że tak, roszczenie nienależne - no to już zarzut), albo jak nie wiesz co - to wniosek o prawidłowe doręczenie nakazu wraz z pozwem. Jak otrzymasz to będziesz miał 14 dni na sprzeciw.

Powrót