P
pawelwo
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam moje pytanie dotyczy następującej sytuacji. W wyniku rozliczeń z partnerem handlowym stałem się posiadaczem samochodu. W dniu odbioru samochodu okazało się, że auto nie ma ważnego przeglądu technicznego, przegląd ten został wykonany przez sprzedającego praktycznie natychmiast bez żadnych zastrzeżeń ze strony diagnosty podczas przeglądu odnotowany został również fizyczny stan licznika 130070. Od początku wiedziałem, że samochód będę sprzedawał po odbiorze samochodu wymieniłem olej w silniku i od tego momentu do momentu sprzedaży przejechałem autem około 800 kilometrów bez żadnych problemów technicznych. Samochód został wystawione przez mnie na sprzedaż kupiec znalazł się prawie natychmiast przyjechał Pan właściciel firmy z mechanikiem wyposażonym w komputer sprawdzili samochód, odbyli samodzielnie jazdę próbną Uzgodniliśmy cenę uwzględniając informację ze strony mechanika o niesprawnej klimatyzacji w systemie. Wystawiliśmy FV i samochód zmienił właściciela. Wszędzie podczas rozmów posługiwałem się informacją o przebiegu samochodu około 130 tyś km. W chwili obecnej po 6 miesiącach od sprzedaży otrzymałem wezwanie do zmiany ceny na podstawie informacji, którą otrzymał w serwisie nowy właściciel o wyższym przebiegu samochodu i że dlatego w między czasie musiał naprawić sprzęgło, uszczelnić jakąś część w silniku oraz wymienić czujnik ciśnienia i świece żarową. Swoją wiedzę na temat przebiegu samochodu opierałem na informacji z przeglądu dodatkowo stan techniczny pojazdu z zewnątrz i w środku nie powodował jakichkolwiek wątpliwości. Dodam, że przed sprzedażą udałem się do autoryzowanego serwisu z prośbą o wydruk z napraw, widniał tam tylko jeden wpis z przebiegiem 76 tyś czyli zdecydowanie niższym. Co jeszcze mogłem zrobić? Prośba o info co w takiej sytuacji? Czy klauzula na FV że kupujący zapoznał się ze stanem faktycznym samochodu ma tu jakiekolwiek znaczenie? Dodam jeszcze raz, że nie zajmuje się handlem samochodami. Pozdrawiam Paweł