wezwanie do odbycia kary

• Autor wątku Autor wątku jarr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, swoją sprawę opisywałem w innym wątku - tak po krótce - zostałem skazany na trzy lata pozbawienia wolności, 2002-2003 na sankcji przesiedziałem 6mcy, następnie pierwszy wyrok 2005 - uniewinnienie, apelacja prokuratury 2006 - ponowny proces 2006-2008 - skazanie 3lata 2008 - apelacja oczywiście odrzucona 2008, kasacja również 2009, kara była już odraczana rok (2x 6mcy) do 16 grudnia 2009. Teraz pytanie czy dostane wezwanie pocztą czy może przyjść po mnie policja? Dzisiaj mojego kolegę - (ta sama sprawa i taka sama sytuacja) nawiedziła policja ale nikt nie otworzył drzwi? Czy taki scenariusz jest możliwy?

jeżeli twój kolega otrzymywał wczesniej wezwania i je ignorował to normalne że przyszli po niego policjanci

Zk, bądź AŚ informują listownie kiedy osadzony ma się stawić, jeśli tego nie zrobi w wyznaczonym terminie to sąd może nakazać doprowadzenie Go do więzienia przez policję:confused:

A może ów kolega coś jeszcze "przeskrobał"

Ostatnia edycja:
nic nie dostaliśmy, ani ja ani on. Żadnego wezwania, zawiadomienia itp. Może gdzieś na poczcie wcięło. Kolega nic nie przeskrobał, zresztą wyrok też mamy na lewo. To normalnie pocztą poleconym wysyłają czy jak?

Ostatnia edycja:
zawsze jest polecony ponieważ musisz potwierdzic odebranie listu. może nikogo nie bylo w domu kiedy był listonosz bo za trzecim razem kiedy nie odbierzesz listu liczy się tak jak byś go dostal i wtedy może przyjśc po ciebie policja.

tak pocztą listem poleconym ale nie raz jest tak ze wezwanie do odbycia kary przychodzi na komisariat Policji i wtedy przyjdzie Policja po Ciebie :(

czy da się jakoś sprawdzić czy takie wezwanie zostało wysłane i gdzie? Dlaczego mają po mnie przychodzić jak moge się sam stawic?

jeżeli chodzi o listy to listonosz zostawił by ci awizo

no to tylko sąd musiał dac nakaz natychmiastowego aresztowania albo policja chciala go przesłuchac w jakiejś warznej sprawie i dlatego po niego przyjechali

zawsze stawialiśmy się na każde wezwanie, nie rozumiem dlaczego mieliby tak robić... chociaż mnie już nic nie zdziwi...

jeżeli was znają i mogą was o coś podejżewa to całkiem możliwe że tak zrobią a może ktoś was wrabia?

moszesz podejsc do Sądu i sie zapytac czy zostało wysłane zawiadomienie odnosnie wykonania kary

czy twój kolega miał przerwe w odbywaniu kary?

mieliśmy odroczenie wykonywania kary 2x6 miesiecy, na dobrą sprawę kary jeszcze nie zaczęlismy odbywać, zaliczyli nam sankcję 6 miesięcy co na początku siedzieliśmy

Powrót