Wezwanie do sądu - nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku iwona1974
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwona1974

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!

Moja sprawa jest nietypowa, ale mam nadzieję, że ktoś się tym zainteresuje i w jakiś sposób pomoże (o co bardzo proszę).

W lutym 2003r. zapisałam się na kurs korespondencyjny księgowość w CEAC POLONIA podczas wizyty tego przedstawiciela u mnie w domu. Dostałam zestaw książek, testy, ćwiczenia. Wpłaciłam część kwoty za ten kurs w dwóch ratach ale nigdy nie wysłałam do nich żadnych ćwiczeń, ani testów (wcale nie korzystałam z ich usług). Stwierdziłam, że nie zacznę wogóle tego kursu i o nim całkiem zapomniałam.
Dopiero dzisiaj dostałam listem poleconym wezwanie do sądu na 7 sierpnia. W dokumentach zamieszczono pozew, w którym powód żąda wydania nakazu zapłaty w kwocie 1460 zł plus odsetki oraz chce jeszcze obciążyć mnie kosztami sądowymi.

Co mogę teraz zrobić?? Nie poczuwam się do zapłaty za kurs w związku z tym że nie korzystałam z niego, nie wypełniłam ani jednego testu.

Zwracam sie do was z wielką prośbą o pomoc.

pozdrawiam pozostając w oczekiwaniu na jakąś odpowiedź...

Jaka jest data złożenia pozwu ?

Pozew zawiera 4 strony i na tej 4 stronie jest w pozycji 13 imię i nazwisko radcy prawnego a w pozycji 14 data 09.05.2007. Oprócz tego na pierwszej stronie pozwu w prawym górnym rogu jest data wpływu (wypełnia sąd) i tam jest data 25 czerwca 2007 godz.10.00.
Co mam robić?

Racja jest bezsprzecznie po stronie powoda, ale nie o to przecież chodzi w Pani poście.

Takie roszczenia przedawniają się z upływem lat 3 od daty wymagalności. Proszę sprawdzić np. w umowie - w zasadzie do pozwu powinna być załączona jakaś kopia umowy między Panią, a CEAC - jak uregulowane były zasady i terminy płatności za kurs i policzyć sobie, czy od daty płatności do daty złożenia pozwu upłynęły 3 lata. Jeśli tak - może Pani spać spokojnie, tylko proszę przed sądem podnieść zarzut przedawnienia roszczenia. Tryb odpowiedzi na pozew też powinien być opisany w dokumentach, które dostarczyła poczta.

Mam nadzieję, że połapała się Pani w mojej porannej chaotycznej pisaninie. Jeśli nie, postaram się dopisać parę słów jak już kawa zacznie działać ;-)

Do pozwu dołączono moje zgłoszenie na kurs czyli umowę, w której w punkcie 5 (a dokładnie w paragrafie 5) jest następująca treść: "Przy zawarciu umowy kwotę 150,00zł klient wpłaca gotówką" i tak było w rzeczywistości dałam te pieniądze przedstawicielowi tej firmy. Potem otrzymywałam telefony z ponagleniem zapłaty i tak pierwsza kwotę w wysokości 205zł wpłaciłam 22.10.2003, a drugą ratę w wysokości 255zł wpłaciłam 20.02.2004r. Nigdy nie wysłałam żadnego testu do nich i potem całkiem o tym zapomniałam.
Co mam robić z tym fantem?
Proszę o pomoc.

Pytanie brzmi jaki byl termin platnosci tych kwot, ktorych ta firma teraz sie od Pani domaga, jest o tym mowa w umowie?

W umowie w paragrafie 3 jest napisane:
"Klient zobowiązuje się do terminowego spłacania należności kredytowych wobec CEAC POLONIA w 3 miesięcznych ratach, po 560zł każda w terminach podanych przez bank lub, w przypadku spłaty kursu bezpośrednio w CEAC POLONIA do 10-go dnia każdego miesiąca, oraz do wniesienia wpisowego w kwocie 610zł."
Dziękuje mayia za pomoc.
Pozdrawiam

Pani Iwono, jeszcze raz:

1) proszę znaleźć na umowie jakie są obowiązujące daty płatności za kurs;

2) do poszczególnych dat proszę dodać 3 lata - jeśli wyjdzie Pani, że 3 lata minęły PRZED złożeniem pozwu, jest Pani całkowicie bezpieczna;

3) skoro płatność była ratami, to każda z rat przedawnia się osobno. Czyli, jeśli np. ostatnia rata się nie przedawniła, to mogły się przedawnić wcześniejsze.

Pewną zagadką jest tu oczywiście data złożenia pozwu. Jeśli nie był składany osobiście, lecz za pośrednictwem poczty, to liczy się data nadania na poczcie. Dla bezpieczeństwa proponuję przyjąć datę 09/05/2007, choć jest ona na pewno dużo wcześniejsza, niż faktyczna.

Skoro ma dojść do rozprawy, to na rozprawie sądowej podnosi Pani zarzut przedawnienia i wnioskuje o odrzucenia pozwu w całości.

Ostatnia poczta z CEAC POLONIA zawierała polecenie przelewu/wpłata gotówkowa, gdzie była:
- Data wystawienia: 2005.02.01
- M-c sprzedaży:2005-02
- Płatne do dnia: 2005.02.10.
Zgodnie z stanem faktycznym moja ostatnia wpłata była 20.02.2004. W związku z powyższym jakie mam szanse?
W dokumentach, które otrzymałam aby wezwać mnie do sądu mam informację: "Powód może przytoczyć nowe okoliczności faktyczne i wnioski dowodowe nie póżniej niż w terminie tygodnia od dnia doręczenia mu pism pozwanego...".
Proszę o pomoc.

To zależy, czy jest to termin płatności wynikający z zawartej umowy, czy też "danie szansy" klientowi, w nadziei, że zapłaci. Jeśli wynika on z umowy - przegra Pani.

Ale tak jak napisano wyżej - poszczególne raty przedawniają się z osobna, czyli raty które miały 3 lata zaległości w momencie składania pozwu, już uległy przedawnieniu.

Pani Iwono - porady internetowe, takie jak tutaj, mają pewne ograniczenia, wskazują jakiś kierunek działania, ale nie zastąpią"żywego" prawnika. Porada prawna w tej, stosunkowo prostej sprawie to koszt zwykle ok. 100 pln, a do stracenia ma Pani znacznie więcej. "Realny" prawnik ma możliwość zobaczenia dokumentów i - być może - znalezienia czegoś, czego nikt tutaj nie ma możliwości zobaczyć. Jeśli okaże się, że ma Pani szansę wygrać, to warto zapłacić nawet za zastępstwo procesowe - po wygranej sprawie, poniesione koszty wracają do Pani.

Zgadzam się z Pania całkowicie i zaraz ide w poszukiwaniu jakiegoś radcy prawnego, skoro mam tydzień na złożenie sprzeciwu. Dla mnie temat prawa jest tak skomplikowany, że ma wrażenie bycia w innym świecie. W każdym bądż razie bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

No to ja mam do Pani małą prośbę...
Każde forum rozwija się dzięki piszącym.

Proszę więc po powrocie napisać, co powiedział radca prawny nt. Pani sprawy.

Pozdrawiam
BJ

Osobiście uważam, że można by próbować uzasadnić 2 lata przedawnienia.

Co to znaczy uzasadnić 2 lata przedawnienia i od jakiej daty należy to liczyć.
W umowie jest napisane: "Umowa zawarta jest na okres 3 lat liczony od dnia otrzymania przez klienta materiałów dydaktycznych. ..." (zawarcie umowy było 04.02.2003r.)
Czy ma jakieś szanse?

Powrót