A
/A/
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witajcie, proszę Was o pomoc.
Niedawno dostałam wezwanie do sądu cywilnego w charakterze świadka (niebędącego stroną postępowania) w sprawie, która może w dużej mierze dotyczyć rzeczy objętych tajemnicą przedsiębiorstwa, w którym pracuję.
a) Czy poniżesze pismo będzie skuteczne - cel: uniknięcie stawiennictwa w trakcie dosyć poważnej choroby i przeniesienie miejsca zeznawania lub uniknięcie całkowite stawiennictwa (nie kojarzę nawet stron sprawy) i nic nie wiem w temacie
b) jeżeli to pismo nic nie zmieni w sprawie, co proponujecie, jaki jest na to artykuł?
c) czy pismo będzie skuteczne zanim odbedzie się rozprawa? (termin 9 marca, jest szansa, że polecony priorytetowy dojdzie, ale odpowiedź zapewne nie zdąży).
Treść pisma (nazwy firm fikcyjne, jak i nazwiska - zbieżność jest przypadkowa, status typu spółki zachowany):
Dodam tutaj, że z uwagi na termin sprawy (9 marca), nie mam jak uzyskać zwolnienia od sądowego lekarza ortopedy (brak możliwych terminów) i proszę Was o jak najszybszą odpowiedź, choć w jednej kwestii tu poruszonej.
Niedawno dostałam wezwanie do sądu cywilnego w charakterze świadka (niebędącego stroną postępowania) w sprawie, która może w dużej mierze dotyczyć rzeczy objętych tajemnicą przedsiębiorstwa, w którym pracuję.
a) Czy poniżesze pismo będzie skuteczne - cel: uniknięcie stawiennictwa w trakcie dosyć poważnej choroby i przeniesienie miejsca zeznawania lub uniknięcie całkowite stawiennictwa (nie kojarzę nawet stron sprawy) i nic nie wiem w temacie
b) jeżeli to pismo nic nie zmieni w sprawie, co proponujecie, jaki jest na to artykuł?
c) czy pismo będzie skuteczne zanim odbedzie się rozprawa? (termin 9 marca, jest szansa, że polecony priorytetowy dojdzie, ale odpowiedź zapewne nie zdąży).
Treść pisma (nazwy firm fikcyjne, jak i nazwiska - zbieżność jest przypadkowa, status typu spółki zachowany):
Wysoki Sądzie,
Proszę o zniesienie obowiązku zeznawania jako świadek z uwagi na pozostawanie w stosunku tajemnicy zawodowej w ARCH-POLAND sp. z o.o. z powodu tajemnicy przedsiębiorstwa określonej w ustawie o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, art 11 ust. 4 oraz z uwagi, że informacje, które mogą zostać przeze mnie złożone mogą doprowadzić mnie do bezpośredniej szkody finansowej z tytułu zwolnienia z firmy, w której pracuję za ujawnienie informacji, które mogą stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa. W pracy na mocy regulaminu pracy i podpisanej umowy podlegam tajemnicy dotyczącej wszystkiego co dzieje się w firmie. Mówienie na zewnątrz o tym co dzieje się w firmie naraża mnie na ryzyko utraty zatrudnienia, jak również nałożenia kar dyscyplinarnych.
Osoba pozostająca w związku tajemnicy zawodowej nie może pełnić funkcji świadka w postępowaniu cywilnym.
W sytuacji, gdy moja prośba o uchylenie z funkcji świadka nie byłaby skuteczna prawnie, proszę o przesłuchanie mnie w najbliższym Sądzie (w drodze pomocy sądowej), wraz ze wskazaniem miejsca, gdzie odbędzie się przesłuchanie świadka, z uwagi, że przebywam (Gdańsk) ponad 500km od miejsca, w którym odbędzie się rozprawa, co naraża mnie na znaczne wydatki związane z dotarciem oraz na dalszą utratę zdrowia, z uwagi, że przebywam na zwolnieniu lekarskim z powodu poważnego uszkodzenia stawu kolanowego od dnia 2015-01-21 do nadal (ostatnie zwolnienie lekarskie ważne do 2015-03-30) pozostając niezdolna do pracy. Proszę o możliwość obecności na przesłuchaniu prawnika, którego samodzielnie wskażę. Proszę również o możliwość obecności przedstawiciela przedsiębiorstwa ARCH-POLAND sp. z o.o. podczas przesłuchania z uwagi na potrzebę wskazania, czy informacją, o którą Sąd pyta stanowi tajemnicę przedsiębiorstwa.
W takiej sytuacji wnoszę dodatkowo o przesłuchanie niejawne mojej osoby.
Przebycie dystansu 500km środkami transportu miejskiego jest niezgodne z zaleceniem lekarza odnośnie leczenia znacznej kontuzji stawu kolanowego. Dotarcie zaś taxi naraża mnie na znaczną szkodę finansową, nie pozwala również na spełnienie części zaleceń lekarskich (oszczędzanie i elewacja uszkodzonej kończyny).
Jednocześnie nadmieniam, że nie pamiętam treści żadnej korespondencji z Panem Janem Kowalskim, ani też treści korespondencji z BETA-NPP SA, zaś z uwagi na obowiązujący regulamin pracy nie mam zdalnego dostępu do korespondencji mailowej, toteż prawdopodobnie w sprawie nic nie mogę pomóc do czasu wyleczenia kontuzji, powrotu na stanowisko i uzyskania dostępu do służbowego e-maila.
Z poważaniem,
Dodam tutaj, że z uwagi na termin sprawy (9 marca), nie mam jak uzyskać zwolnienia od sądowego lekarza ortopedy (brak możliwych terminów) i proszę Was o jak najszybszą odpowiedź, choć w jednej kwestii tu poruszonej.