Wezwanie do Sądu za niespłacony dług

• Autor wątku Autor wątku katswi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katswi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie

Bardzo proszę o poradę. Jakiś czas temu wpadłam w dołek finansowy i zaciągnęłam sporo pożyczek. Jednej nie udało mi się do końca spłacić i w zeszłym tygodniu dostałam wezwanie do sądu na rozprawę w sprawie tej niespłaconej pożyczki.
Dług był na kwotę 950 zł, po otrzymaniu wezwania wpłaciłam 800 zł na konto wierzyciela i skontaktowałam się z firmą windykacyjną z prośbą o wycofanie pozwu, umówiłam się także, że spłatę reszty zadłużenia dokonam 10.06.
Firma zgodziła się na wpłatę w tym terminie ale dostałam odpowiedź, że pozew zostanie wycofany nw czerwcu po wpłacie reszty zadłużenia wraz z kosztami sądowymi (210 zł).
Rozprawa ma się odbyć 28.05 , czy powinnam wysłać do sądu pismo w odpowiedzi na pozew? Czy mogę starać się o umorzenie kosztów postępowania sądowego ? Czego mogę spodziewać się na rozprawie ??

Bardzo dziękuję za pomoc.

Spłaca Pani dług po wszczęciu sprawy więc co do zasady powinna Pani ponieść koszty sądowe. Może Pani jednak złożyć na urzędowym formularzu który znajdzie Pani w internecie wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych. Są też przepisy mówiące o tym, że w wyjątkowych przypadkach sąd może odstąpić stronę przegrywającą od ponoszenia kosztów - ale jest to stosowane naprawdę bardzo rzadko.
Do rozprawy pozostało niecałe 10 dni więc czy wyśle Pani pismo czy pójdzie na rozprawę i tam powie co chciała napisać w odpowiedzi na pozew to już bez większej różnicy. Ale proszę wysłać wcześniej ( listem poleconym( a potem zabrać ze sobą wniosek o zwolnienie od kosztów .
Na rozprawie sąd będzie pytał np w jakich okolicznościach powstało zadłużenie, dlaczego pani dopiero teraz spłaca, itp

Powrót