Wezwanie do SM - odległość 400km

• Autor wątku Autor wątku krzysiogol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiogol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Dzień Dobry,
Dzisiaj z rodziną wracałem z wakacji i postanowiliśmy wstąpić na chwilę do jednego z zabytkowych miast. Znalazłem miejsce, akurat ktoś wyjeżdżał, zatem zaparkowałem auto, upewniłem się, że nie muszę dokonywać opłaty i oddaliłem się. Wracając do domu po ok 200km i włączeniu wycieraczek znalazłem wezwanie do Straży Miejskiej, celem wyjaśnienia okoliczności popełnienia wykroczenia tj. złego parkowania. Nie zgadzam się z tym, ale chcąc załatwić szybko sprawę wolę zapłacić ok 200/300zł i mieć spokój bez punktów karnych.

Natomiast najważniejsze: mam się stawić w terminie 3 dni co jest niemożliwe. Niestety nie będę jechał 400km, aby porozmawiać z jakimś strażnikiem miejskim o wykroczeniu o znikomym czynie społecznym. Zadzwoniłem zatem do SM i poinformowano mnie, że muszę się stawić i nie ma innej opcji ew. mogę napisać maila, ale nie wchodzi możliwość połączenia na teams/skype czy innym komunikatorze. Czy z uwagi na powyższe istnieje możliwość stawienia się w siedzibie straży miejskiej w moim mieście lub napisanie maila, że popełniłem błąd dajcie ten mandat i żegnamy się miło, a może zadzwonić do komendanta SM w mieście, gdzie otrzymałem wezwanie?

Dziękuję za podpowiedzi.

krzysiogol napisał:
Zadzwoniłem zatem do SM i poinformowano mnie, że muszę się stawić i nie ma innej opcji ew. mogę napisać maila, ale nie wchodzi możliwość połączenia na teams/skype czy innym komunikatorze. Czy z uwagi na powyższe istnieje możliwość stawienia się w siedzibie straży miejskiej w moim mieście lub napisanie maila, że popełniłem błąd dajcie ten mandat i żegnamy się miło, a może zadzwonić do komendanta SM w mieście, gdzie otrzymałem wezwanie?
Obecnie nie ma takiej możliwości, żeby skierować się do SM w miejscu zamieszkania w celu załatwienia sprawy. Jeżeli SM odrzuca możliwość przesłania maila to można skontaktować się ze SM w danym mieście gdzie otrzymał Pan grzywnę za pomocą platformy ePUAP (katalog spraw - inne sprawy urzędowe - pismo ogólne do podmiotu publicznego - straż miejska).

Powrót