wezwanie do spłaty długu - UPC

• Autor wątku Autor wątku mo-o
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mo-o

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Przez okres ok. roku byłam klientką UPC ( internet + kablówka), jednak z powodu podwyżki ceny abonamentu rozwiązałam z nimi umowę. Przed zdaniem sprzętu opłaciłam ostatni rachunek, uprzednio wysyłając firmie UPC wypowiedzenie umowy, następnie zwróciłam im modem oraz dekoder. Po miesiącu zaczęłam otrzymywać sms-y od owej firmy - rzekomo jestem jej winna 159 zł. Nigdy nie zalegałam z jakimikolwiek rachunkami. Po rozmowie z konsultantem, nie dowiedziałam się niczego konkretnego, jednak następny poinformował mnie, iż jest to opłata za 45-dniowe wypowiedzenie umowy. Odnoszę niemiłe wrażanie, iż ktoś chce otrzymać ode mnie pieniądze, które nie należą mu się. Tutaj więc zwracam sie z prośbą do forumowiczów - czy jest to stała praktyka UPC, czy faktycznie powinnam uregulować tę płatność, a jeżeli nie, to co powinnam w takiej sytuacji zrobić.

A w tej umowie co z nimi podpisywałaś co jest napisane na temat wypowiedzenia umowy?

W regulaminie napisane jest, iż obowiązuje trzydziestodniowy okres wypowiedzenia, jednakowoż - co jest niezwykle zabawne - punkt ten znalazłam dopiero w ich regulaminie w internecie ( paragraf, bodajże, 30), zaś w umowie figuruje jedynie 10 paragrafów ( jak gdyby ktoś celowo nie umieścił kolejnych stron tegoż regulaminu).

Jestem w podobnej sytuacji. Klasycznie na "pisane małym druczkiem" nacinają...

UPC działa niestety zgodnie z prawem (podpisała Pani sama taką umowe), chciaż ta praktyka jest moim zdaniem karygodna.

Niech Pani napisze reklamacje - w niektórych przypadkach je uwzględniają.
Radze tez nie dyskutowac z biurem obsługi klienta - w doświadczenia wiem że te osoby po prostu kłamią albo nie mają pojęcia o czym mówią. Chyba lepiej wymieniać mejle z konkretnym biurem UPC.

Nie tyle mały druczek, co całkowity brak podpunkty dotyczącego w/w sprawy. Niestety nie ja podpisywałam umowę ( a szkoda, bo te - czytam bardzo dokładnie) i na szczęście nie będę musiała ponosić konsekwencji finansowych.

Należałoby zacząć, czy to 159 zł to jest z sufitu czy odpowiada wielością płaconemu dotychczas abonamentowi.

IMHO to będzie kwota różnicy w od ceny promocyjnej za usługę lub instalację. Mail do UPC z prośbą o wyjaśnienie dotyczące FRy numer .... wyjaśni sprawę.

aha.. teraz zauważyłem że autorka tematu nie zdaje sobie sprawy z obowiązku zwrócenia UPC różnicy "cena realna usługi" - "cena promocyjna" przy zerwaniu umowy.
W tym tkwi cały problem, tak jak zauwazył kojot33.

kojot33 napisał:
IMHO to będzie kwota różnicy w od ceny promocyjnej za usługę lub instalację.

Chodzi o to że jeśli rozwiązałaś umowę przed czasem bo upc poprzez zmianę regulaminu czy wysokości opłat dało Ci możliwość wypowiedzenia tej umowy co zapewne uczyniłaś, jednak jak podpisywałaś z nimi umowę mogła obowiązywać jakaś promocja np obniżenie kosztów abonamentu czy instalacji, rezygnując musisz pokryć różnicę między tym co zapłaciłaś w promocji a co by obowiązywało poza promocją.

Powrót