B
bleble1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 14
Witam,
Otrzymałem wezwanie od komornika sądowego do kontaktu z nim (nie było mnie w mieszkaniu gdy komornik się "dobijał"), pod groźbą otwarcia mieszkania w asyście Policji. Teraz mam problem i kilka pytań.
Wezwanie zostało pozostawione w skrzynce pocztowej dla mojego mieszkania 8 listopada 2011 ale dopiero dzisiaj (13 listopada 2011 koło godz. 17) je odebrałem (nie było mnie w mieście). Z tego co wiem, to na odpowiedź na wezwanie jest 7 dni od terminu odebrania, tak? Czyli do 20 listopada mam czas odpowiedzieć na wezwanie?
Drugie pytanie.
Krótki artykuł o prawach i obowiązkach komornika mówi, że:
tylko że moja renta z ZUS po zmarłym ojcu to 476zł i to mój jedyny dochód (matka ma tyle samo, plus czasami udaje się jej załatwić pomoc z opieki społecznej); komputer wraz z internetem używam do nauki (chodzę do zaocznej szkoły policealnej kierunek informatyka), a lodówka i pralka to, wiadomo, niezbędne sprzęty agd. Czy komornik może pokusić się o zabranie mi komputera z monitorem i drukarką i modemem do kablowego internetu, lub ogólnie mojej rodzinie pralki lub lodówki (lodówki pod pretekstem, że idzie zima więc jedzenie mogę trzymać na balkonie)?
Dodam ze mam dużo dokumentów sądowych w domu (w sądach toczą się wieloletnie sprawy dot. zabrania przez spółdzielnię mojej rodzinie mieszkania własnościowego o wartości 0.5 mln zł, ale to inna broszka), ale to są właśnie papiery osobiste, więc ich nie ma prawa tykać.
Mam jeszcze kilkuletni telewizor, kiedyś o wartości ok. 700zł ale kupiliśmy o wiele taniej, bo używany - czy telewizor może od razu zabrać? No i co z tym komputerem i sprzętem agd?
Dziękuję i pozdrawiam.
Otrzymałem wezwanie od komornika sądowego do kontaktu z nim (nie było mnie w mieszkaniu gdy komornik się "dobijał"), pod groźbą otwarcia mieszkania w asyście Policji. Teraz mam problem i kilka pytań.
Wezwanie zostało pozostawione w skrzynce pocztowej dla mojego mieszkania 8 listopada 2011 ale dopiero dzisiaj (13 listopada 2011 koło godz. 17) je odebrałem (nie było mnie w mieście). Z tego co wiem, to na odpowiedź na wezwanie jest 7 dni od terminu odebrania, tak? Czyli do 20 listopada mam czas odpowiedzieć na wezwanie?
Drugie pytanie.
Krótki artykuł o prawach i obowiązkach komornika mówi, że:
W najgorszej sytuacji znajdziemy się, jeśli sąd orzeknie egzekucję komorniczą. Oznacza to bowiem, że dług będzie ściągany pod przymusem. W celu zaspokojenia roszczeń wierzyciela komornikowi wolno:
zająć i sprzedać ruchomość oraz nieruchomość dłużnika,
zająć rachunki bankowe dłużnika,
zająć pensję, emeryturę lub rentę dłużnika.
Nigdy ma jednak prawa zająć całego naszego majątku. Komornik jest zobowiązany pozostawić nam:
przedmioty urządzenia domowego, pościel, bieliznę i ubranie codzienne, niezbędne dla nas i członków naszej rodziny, a także ubranie niezbędne do pełnienia służby lub wykonywania zawodu
zapasy żywności i opału okres jednego miesiąca niezbędne dla nas i będących na naszym utrzymaniu członków rodziny na;
narzędzia i inne przedmioty niezbędne do osobistej pracy zarobkowej oraz surowce niezbędne do produkcji na okres jednego tygodnia, z wyjątkiem jednak pojazdów mechanicznych;
przedmioty niezbędne do nauki, papiery osobiste, odznaczenia i przedmioty służące do wykonywania praktyk religijnych oraz przedmioty codziennego użytku, które mogą być sprzedane tylko znacznie poniżej ich wartości, a dla dłużnika mają znaczną wartość użytkową;
jedną krowę lub dwie kozy albo trzy owce potrzebne do wyżywienia naszego i członków rodziny, którzy są na naszym utrzymaniu wraz z zapasem paszy i ściółki do najbliższych zbiorów.
tylko że moja renta z ZUS po zmarłym ojcu to 476zł i to mój jedyny dochód (matka ma tyle samo, plus czasami udaje się jej załatwić pomoc z opieki społecznej); komputer wraz z internetem używam do nauki (chodzę do zaocznej szkoły policealnej kierunek informatyka), a lodówka i pralka to, wiadomo, niezbędne sprzęty agd. Czy komornik może pokusić się o zabranie mi komputera z monitorem i drukarką i modemem do kablowego internetu, lub ogólnie mojej rodzinie pralki lub lodówki (lodówki pod pretekstem, że idzie zima więc jedzenie mogę trzymać na balkonie)?
Dodam ze mam dużo dokumentów sądowych w domu (w sądach toczą się wieloletnie sprawy dot. zabrania przez spółdzielnię mojej rodzinie mieszkania własnościowego o wartości 0.5 mln zł, ale to inna broszka), ale to są właśnie papiery osobiste, więc ich nie ma prawa tykać.
Mam jeszcze kilkuletni telewizor, kiedyś o wartości ok. 700zł ale kupiliśmy o wiele taniej, bo używany - czy telewizor może od razu zabrać? No i co z tym komputerem i sprzętem agd?
Dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnia edycja: