I
Ingenue
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 19
Proszę o pomoc osoby, które mają pojęcie o międzynarodowych sprawach karnych. Dostałam wezwanie do osobistego stawienia się w sądzie w Lozannie w charakterze skarżącego (partie plaignante) w postępowanie przeciwko osobie, która kilka lat temu okradła mnie gdy byłam w Szwajcarii. Sprawa dotyczy między innymi kradzieży właśnie i prania brudnych pieniędzy. Zgodnie z treścią pisma mam obowiązek stawienia się w określonym terminie w sądzie. Pismo zostało doręczone listem poleconym. Napisane jest w języku francuskim. Jak się do niego odnieść? Gdzie mogę znaleźć jakieś regulacje dotyczące doręczeń zagranicznych pism sądowych? Czy fakt, że zostało ono mi doręczone w języku francuskim nie wpływa na nieskuteczność doręczenia? Co ze zwrotem kosztów podróży i pobytu? Na końcu wezwania zostałam pouczona jedynie o tym, że mogę ustanowić sobie adwokata, sprawa tego, że jestem obywatelką innego państwa w ogóle została pominięta. Nie interesuje mnie ubieganie się o odszkodowanie, część skradzionych rzeczy, tj dokumenty i pendrive zostały mi zwrócone kilka miesięcy po kradzieży, o laptopie, aparacie i gotówce już zapomniałam. Nie mam nerwów ani czasu żeby zajmować się tą sprawą. Proszę o radę.