Wezwanie do usunięcia braków formalnych art. 68

• Autor wątku Autor wątku Waszock
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Waszock

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Zostałem wezwany do uzupełnienia braków formalnych ponieważ sprawa trafiła z E-sądu do sądu rejonowego.
Podpunkt o przedłożeniu dowodów jest dla mnie zrozumiały. Natomiast chcę się upewnić czy dobrze rozumiem podpunkt 1 i 2 tego pisma brzmiące:
1. Wykazanie umocowania zgodnie z art. 68 zdanie pierwsze kpc
2 przedłożenie oryginału pełnomocnictwa lub uwierzytelnionej kopii pełnomocnictwa wraz z odpisem

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i te dwa punkty proszę o to bym przedstawił dokumenty takie jak np. wpis do ewidencji i czy coś jeszcze ?

Wygląda to trochę tak jakby sąd wkleił szablonowe wezwanie odnoszące się do różnych stanów faktycznych. No bo o jakim pełnomocnictwie mowa skoro działa Pan w tej sprawie samodzielnie? Podobnie sprawa się ma odnośnie art. 68 zdanie pierwsze KPC - taktuje on o powinnościach reprezentantów osób prawnych, jednostek organizacyjnych a także przedstawiciela ustawowego.

Bez wdawania się tutaj w szczegółowe kwestie dotyczące konieczności dołączania do pozwu wydruku z CEIDG czy też jej braku ja bym na Pana miejscu dokument ten złożył. Nie ma z tym jakoś przesadnie dużo roboty.

Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi.

Powrót