Wezwanie do usunięcia braków formalnych

• Autor wątku Autor wątku Maurycy Kowalski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maurycy Kowalski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Mam taki problem. Złożyłem Pozew w EPU, zostało wydane postanowienie o braku podstaw do wydania nakazu i przekazaniu wg właściwości. Teraz dostałem z sądu wezwanie do usunięcia braków formalnych poprzez: 1. Uiszczenie opłaty, 2. Wykazanie umocowania zgodnie z art. 68 kpc, 3. Wskazanie aktualnego miejsca zamieszkania pozwanego, 4. Złożenie pozwu i odpisu pozwu na urzędowym formularzu wraz z zał. Nie bardzo wiem w jaki sposób mam uzupełnić braki formalne – czy jest jakiś wzór formularza, czy mam ponownie wypełnić formularz pozwu o zapłatę w postęp. upominawczym? Rozumiem, że skoro złożyłem pozew jako osoba fizyczna to zapis o wykazaniu umocowania mnie nie dotyczy. Natomiast jeśli chodzi o adres to nie wiem czy wskazany poprzednio jest nadal aktualny. Będę wdzięczna za wyjaśnienie.

Maurycy Kowalski napisał:
1. Uiszczenie opłaty,
trzeba dopłacić brakującą kwotę,
2. Wykazanie umocowania zgodnie z art. 68 kpc,
jeżeli sam siebie reprezentujesz to piszesz, że działasz bez zawodowego pełnomocnika zawodowego,
3. Wskazanie aktualnego miejsca zamieszkania pozwanego,
wskazujesz aktualny adres zamieszkania,
4. Złożenie pozwu i odpisu pozwu na urzędowym formularzu wraz z zał.
przepisujesz pozew a raczej uzasadnienie pozwu do formularza urzędowego, dołączasz dowody jakie wymieniłeś w pozwie w epu w ilości po dwie sztuki.
Nie bardzo wiem w jaki sposób mam uzupełnić braki formalne – czy jest jakiś wzór formularza,
tak, jest wzór formularza urzędowego (P), wpisz "wzór formularza pozwu" a wujek google wypluje,

Dziękuję za informację. Mam jeszcze takie pytanie - czy mogę bardziej szczegółowo rozpisać uzasadnienie niż w EPU oraz dodać dodatkowe dowody w formie załaczników, które nie były wymienione w pozwie w EPU?

czy mogę bardziej szczegółowo rozpisać uzasadnienie niż w EPU oraz dodać dodatkowe dowody w formie załaczników, które nie były wymienione w pozwie w EPU?
do uzasadnienia pozwu na formularzu urzędowym piszesz uzasadnienie pozwu w epu, czyli kopiuj wklej, natomiast jeżeli chcesz szczegółowo rozpisać uzasadnienie pozwu proponuje napisać osobne pismo procesowe i dołączyć dalsze dowody na poparcie pozwu w ilości po dwie sztuki z każdego dowodu, pamiętaj abyś zrobić kserokopie tego pisma dla strony przeciwnej.

Powrót