Wezwanie do uzupełnienia braków - dalsza egzekucja

• Autor wątku Autor wątku Hub_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hub_89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Odebrałem dziś od komornika list WEZWANIE DO UZUPEŁNIENIA BRAKÓW, z następującą treścia:
"Na zasadzie przepisu art 761 kpc, wzywam Pana do złożenia wyjaśnień czy popiera dalszą egzekucję alimentów na swoją rzecz oraz czy upoważnia dotychczasowego pełnomocnika do reprezentowania go w postępowaniu alimentacyjnym."

Najpierw w skrócie moja sprawa:
1) rodzice po rozwodzie od 1997 roku
2) ojciec podobno placil alimenty przez krotki okres (parę lat), potem stracił pracę i przestał płacic
3) matka chyba koło ~2000 roku wystąpiła o egzekucję alimentow
4) egekucje nieudane (brak dochodu i majatku)
5) ojciec dostał powaznego uszczerbku na zdrowiu w pracy, zalozyl sprawe do sadu o obnizenie wysokosci alimentow do kilkudziesięciu zlotych co tez sąd zatwierdził
6) przez 2 lata (bodajze 2009-2011) dostawalem te kilkadziesta zlotych, potem przelewy urwały sie. Wedlug pisma z pkt 8 ) dalej na ojcu stoi obowiazek alimetowania mnie, czyli nie zlozyl do sadu wniosku o zaprzestanie z uwagi na moja samodzielnosc.
7) od 13 lat jestem pelnoletni, stale pracuję od 7 (od ukonczenia studiow)
8 ) od 10 lat nie bylo zadnego pisma od komornika ani sadu - nagle na poczatku roku dostalem informacje o stanie zadluzenia (22k alimenty, niecałe 2 odsetki, niecałę 10k kosztow postepowanai egzekucyjnego) i teraz kolejny list z powyzsza trescia

Pytania z mojej strony:
a) Ile mam czasu na odpowiedz?
b) Co w przypadku braku odpowiedzi z mojej strony w terminie? Z automatu dedycja o kontynuowaniu egzekucji? Jakies przykre konsekwencje moga mi grozic?
c) Po co w ogole komornik wysłał do mnie takie pismo? Czyzby liczyl na moja odmowę i rezultacie moglby chcieć ode mnie 5% zwrotu kosztow postepowanie egzekucyjnego (wynosza teraz kilka tys zł)?
d) Jak to rozegrać żeby zniwelował/ograniczyć ryzyko alimentowania ojca w przyszłosci? Aktualnie nieźle zarabiami juz nawet nie obchodzą mnie te 22tys zalegych alimentow bo i tak niesciagalne. Boję sie, ze w przyszlosci ojciec moze mnie podac o alimenty i sąd zobaczy, ze zarabiam sporo wiec moge mu 5k płacic...

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Komornik korzysta ze swojego prawa i dlatego żąda wyjaśnień.
Wedlug pisma z pkt 8 ) dalej na ojcu stoi obowiazek alimetowania mnie, czyli nie zlozyl do sadu wniosku o zaprzestanie z uwagi na moja samodzielnosc.
Poinformowałeś ojca o zakończeniu nauki i zdolności do podjęcia zatrudnienia (usamodzielnieniu)? W każdym razie, z dniem usamodzielnienia powinieneś egzekucję ograniczyć tylko do zaległości o ile były. Po to by komornik co miesiąc nie doliczał biężącego świadczenia alimentacyjnego a co się z tym wiąże należnej mu opłaty stosunkowej (nawet od nie wyegzekwowanych środków).
a) Komornik w piśmie powinien poinformować o terminie odpowiedzi. Jeśli tego nie ma, to bez zbędnej zwłoki, bo to dla Twojego dobra.
b) za brak udzielenia odpowiedzi grozi grzywna do 2 tyś. zł. Zapłata grzywny nie zwalnia Cię z obowiązku udzielenia wyjaśnień których żąda komornik.
c) widzi, że coś jest nie tak. Obowiązek alimentacyjny powinien ustać, masz przecież przeszło 30 lat a nadal wykorzystujesz istniejący tytuł prawny. Opłatę stosunkową i tak ktoś zapłaci, albo dłużnik albo Ty. Komornik ustali to w wydanym postanowieniu o kosztach. Powinieneś zapłacić Ty, ponieważ nie ograniczyłeś/umorzyłeś egzekucji.
d) jak Cię alimentował, to ma prawo żądać alimentów. Ty masz prawo powołać się na art. 5 kc jeśli nie płacił wcale lub nie płacił pełnej zasądzonej kwoty.

Powrót