wezwanie do windykacji bez informacji o wyroku.

• Autor wątku Autor wątku Modar40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Modar40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie!
Proszę o pomoc w jaki sposób mam się odwołać od wezwania windykacji należności sądowych zasądzonych wyrokiem sądu. Kuriozum całej sytuacji polega na tym, że nie byłem poinformowany o żadnej rozprawie sądowej ani też nie otrzymałem wyroku sądowego. Pierwszym i jedynym dokumentem w tej sprawie /dostarczonym przez dzielnicową/ jest wspomniane wezwanie do wpłaty za zasądzony wyrok. Proszę o poradę w jaki sposób mogę wybrnąć z tej sytuacji, gdyż w takim trybie osądzania to można każdy wyrok zasądzić i człowiek będzie płacił bez możliwości obrony. :)

Witam serdecznie,
mam ten sam problem,
w maju 2011 r. otrzymaliśmy pismo o zajęciu wynagrodzenia o pracę w kwocie 225 zł ( nakaz zapłaty w post. upominawczym Sądu Rejonoweegow Lublinie Zaopatrzonego w klauzulę wykonalności z 15.12.2010 r ) Zanim doszliśmy za jaka należnośc ten komornik było za późno na odwołanie. Zaznaczam , że nie otrzymaliśmy żadnego pisma o wszczęciu post. i wszystko odbyło się zaocznie. Należność została ściągnięta i
Okazało się, że 7 lat temu kiedy rezygnowaliśmy z usług jednej z sieci kom. nie zapłaniliśmy jakiegos rach, co nas bardzo zdziwiło ponieważ nie otrzymywaliśmy żadnych upomnień o zaległościach wobec sieci.
Pogodziłam się ze stratą 225 zł za coś co zostało ściągnęte mimo że zadłuzenie wobec sieci zostało przedawnione, jednek problem jest w tym , że wczoraj otrzymaliśmy ( po 6 miesiacach ) kolejne pismo z postanowieniem Komornika w/w sądu o
1) kosztach zastępstwa adwokackiego 15 zł
o kosztach post . egzekucyjnego , kosztach zapytań, doręczeniu korespondencji, kosztach poszukiwania dlużnika i innych opłatach w kwocie 339 zł.
To już jakieś przegięcie. Co mamy zrobić, jakie pismo napisać, żeby siię odwołać,
PILNE! nie wiem czy mam na to tylko 7 dni, a pismo nadano 4 stycznia 2013.
Proszę o pomoc.
dziękuję

agulaa77 napisał:
czy mam na to tylko 7 dni
jakie pismo napisać, żeby siię odwołać,
Ad.1. Nie
Ad.2. Sprzeciw od nakazu do sądu, wraz ze wskazaniem okoliczności i dowodów, iż nakaz nie został skutecznie doręczony.

Dziękuję za info, tylko jaka jest podstawa prawna zgłoszenia sprzeciwu i czy wysłanie sprzeciwu wstrzymuje bieg wykonania windykacji.

Proszę zapoznać się z poniższymi przepisami :
Przepis prawny:
art. 502
§ 1. W nakazie zapłaty nakazuje się pozwanemu, żeby w ciągu dwóch tygodni od doręczenia tego nakazu zaspokoił roszczenie w całości wraz z kosztami albo w tym terminie wniósł sprzeciw do sądu.
§ 2. Pozwanemu doręcza się nakaz zapłaty wraz z pozwem i pouczeniem o sposobie wniesienia sprzeciwu, o treści art. 503 § 1 zdanie trzecie oraz o skutkach niezaskarżenia nakazu.

art. 50536.
§ 1. W razie prawidłowego wniesienia sprzeciwu nakaz zapłaty traci moc w całości, (...)

Przeważnie pozwany wnosi sprzeciw po doręczeniu mu nakazu, jednak może tego dokonać również i przed doręczeniem mu nakazu i takie wniesienie sprzeciwu będzie skuteczne.

Wobec utraty mocy nakazu zapłaty w całości - prowadzenie egzekucji w oparciu o taki tytuł - nie powinno być dopuszczalne.

Powrót