wezwanie do wykonania dzieła

• Autor wątku Autor wątku cpk17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cpk17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,
w październiku zawarłem umowę o zabudowę schodów betonowych. Termin ukończenia miał być 19.12.2020, jednak do tej pory pan nawet nie zaczął. Przygotowałem pismo Wezwanie do wykonania dzieła tylko nie wiem na który artykuł k.c. się powołać.

Wzywam Tomasza N. do wykonania usługi obudowy schodów betonowych drewnem dębowym oraz balustrad wraz z wypełnieniem w terminie 10 dni od odebrania niniejszego pisma.

Zgodnie z umową zawartą pomiędzy zamawiającym Robertem B., a przyjmującym zamówienie Tomaszem N. w dniu 11.10.2020r. po uiszczeniu przeze mnie kwoty 5000 złotych tytułem zaliczki, przyjmujący zamówienie zobowiązał się wykonać obudowę schodów betonowych drewnem dębowym oraz balustrad standard, słupy 80x80, poręcz 60x40 plus wypełnienie.
Do dnia dzisiejszego dzieło nie zostało wykonane w żadnym ww. punktów umowy.
Niniejsze wezwanie proszę traktować jako ostateczne. W przypadku nie przystąpienia przez Tomasza N. do spełnienia świadczenia w określonym terminie podejmę dalsze kroki prawne w celu wyegzekwowania moich praw.
Zaznaczam, iż w przypadku niewykonania dzieła w ww. terminie będę uprawniony do odstąpienia od umowy albo do powierzenia poprawienia lub dalszego wykonania dzieła innej osobie na koszt i niebezpieczeństwo przyjmującego zamówienie zgodnie z art. 636 § 1 kodeksu cywilnego.

bo może lepiej powołać się na 635 K.C.
Jeżeli przyjmujący zamówienie opóźnia się z rozpoczęciem lub wykończeniem dzieła tak dalece, że nie jest prawdopodobne, żeby zdołał je ukończyć w czasie umówionym, zamawiający może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić jeszcze przed upływem terminu do wykonania dzieła.

A może oba artykuły umieścić w piśmie?

Z góry dziękuję za pomoc

cpk17 napisał:
... z art. 636 § 1 kodeksu cywilnego. ...
Na jakich przesłankach opierasz zastosowanie tej podstawy prawnej? Przecież jak napisałeś nawet nie rozpoczął?

wzór pisma wziąłem z internetu, ale właśnie art.636 mi nie pasował do końca. Ja chciałbym dać panu 10 dni szansy na wykonanie usługi, a jeżeli się nie wywiąże rozwiązać umowę i zlecić to innemu wykonawcy, a w późniejszym terminie domagać się rekompensaty za różnice . Dlatego chciałbym wiedzieć jakimi artykułami się posłużyć w tym piśmie.

cpk17 napisał:
... zlecić to innemu wykonawcy, a w późniejszym terminie domagać się rekompensaty za różnice . ...
Art. 635., który tutaj możesz zastosować, nie daje Ci takiej podstawy.

Powrót