Wezwanie do zapłaty - abonament RTV na nie mieszkającą już osobę.

• Autor wątku Autor wątku defik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

defik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Moi rodzice się rozwiedli i nie mieszkają ze sobą. Tato mieszka za granicą ze mną a mama w Polsce. W chwili obecnej jestem u niej w odwiedzinach i dzisiaj też odebrałem list polecony adresowany na jego imię i nazwisko. List ten to wezwanie do zapłaty za abonament RTV. Wezwanie jest na kwotę blisko 1600 zł z odsetkami za okres od stycznia 2007 do lipca 2012. Mój ojciec mieszka na stale za granicą blisko 8 lat, a więc wyjechał wcześniej niż styczeń 2007. Sprawa rozwodowa trwała jakis kawalek czasu, ale final tej sprawy to mniej wiecej poczatek tego roku. z tego co wiem majatek zostal w calosci ( lacznie z telewizorem ) przepisany na moja mame.

Pytanie:

Kto jest zobowiazany do uiszczenia tej oplaty ? Moja mama jako osoba mieszkajaca pod tym adresem, czy moj tato jako adresat wiadomosci. ?

A moze nikt nie musi placic skoro adresat nie mieszka pod wskazanym adresem, czyli wezwanie jest "nietrafione" ( ale odebrane ) ??? Mimo ze mieszka na stale za granica to prawdopodobnie wciaz jest zameldowany pod adresem mojej mamy.

Wiem ze abonament to oplata za posiadanie odbiornika, ktorego moj tato nie posiada od tych kilku lat ( a przynajmniej nie mogl z niego korzystac w czasie rozprawy ) a juz na pewno nie jest jego wlascicielem po zakonczeniu sprawy rozwodowej.

Kto i jaka czesc powinien oplacic i czy wogole powienien cos placic.

Pozdrawiam

Defik

Powrót