Wezwanie do zapłaty AOK Niemcy

• Autor wątku Autor wątku jaras8721
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaras8721

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Wszystkich. Miałem otwartą firmę ogólnobudowlaną w Niemczech legalnie na gewerbe i ubezpieczenie w AOK przez 3 lata. Po zamknięciu firmy w 2014 roku, wymeldowaniu się w AOK i zdaniu karty ubezpieczeniowej wyglądało na szczęśliwe zakończenie współpracy. Następne lata (po dziś dzień )miałem firmę w Polsce. W maju 2018 roku Dostałem pismo na stare zameldowanie w Niemczech gdzie już od 4 lat nie mieszkam ,że mam przesłać do AOK rozliczenie roczne za lata 2013/2014 bo wcześniej niby tego nie zrobiłem ja albo moje biuro rachunkowe -jeśli nie prześle to naliczą mi nadpłaty po najwyższej kwocie czyli 4.050 euro zarobku miesięcznego .Dziwne ,bo co miesiąc sami przesyłali mi należna składkę jaką muszę zapłacić . Oczywiście z ignorowałem tą sprawę bo wszystko miałem uregulowane tak stwierdzili przy wymeldowaniu w AOK. Po miesiącu przyszedł list z wyceną składek jakie rzekomo zalegam za rok 2012 2013 i 2014 w wysokości 2720 euro. Teraz doszedł następny list już z naliczonymi odsetkami. Proszę o radę jak mam się zachować -chcą mnie naciągnąć na pieniądze po tylu latach, maja w ogóle do tego prawo. Może lepiej się zgłosić i wyjaśnić tą sprawę. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Powrót