Wezwanie do zaplaty - dlugi niezyjacego ojca.

• Autor wątku Autor wątku muhozol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muhozol

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Witam,
Dostalem pismem wezwanie do zaplaty za dlug ojca wynikajacy z niewywiazania sie z umowy z operatorem sieci komorkowej.
Umowa o usluge mialabyc zawarta 14.03.2014, faktura wystawiona po rozwiazaniu umowy 14.05.2014, nakaz zaplaty wystawiony 16.03.2016 a sprawa windyjacji umorzona w 2021 z powodu smierci ojca - na potwierdzenie tych tez zadnych dokumentow nie otrzymalem. Wierzytelnosc chyba sprzedana firmie Kredyt Incaso - bo pismo od nich. Obecnie jestem jedynym spadkobierca, spadek przyjety w 11.2020. O jakie mam zwrocic sie dokumenty do wierzyciela by zweryfikowac podawany stan rzeczy oraz stwierdzic ewentualby brak przedawnienia roszczenia?

O jakie mam zwrocic sie dokumenty do wierzyciela by zweryfikowac podawany stan rzeczy oraz stwierdzic ewentualby brak przedawnienia roszczenia?
Tytuł sądowy na podstawie którego prowadzona była egzekucja - kopia. Ojciec też powinien posiadać wszystkie dokumenty (nakaz zapłaty, zawiadomienie o wszczęciu egzekucji, zajęcia). Z tego co piszesz, to roszczenie nie jest przedawnione.

Tak jak mowie, nie posiadam zadnych dokumentow - dlatego napisalem o ich przeslanie. Jak je otrzymam potwierdze daty, dam tu znac. Obilo mi sie o uszy, ze jesli wierzyciel.sam wystapil do komornika, ktory prowadzil.egzekucje o umorzzenie tego postepowania i taki zapis widnieje gdzies, to nie mam obowiazku splaty dlugow. Napisalem prosbe o przeslanie: umowy o swiadczenie uslug komunikacyjnych, przedsadoww wezwanie do zaplaty, przeniesienie praw wierzytwlnosci, nakaz z sadu o zaplate wraz z uprawomocnieniem, info o prowadzonej egzekucji oraz o umorzeniu postepowania.

napisalem o ich przeslanie
Możesz tylko prosić. Wierzyciel nie ma obowiązku przedstawiać żadnych dokumentów. To jedynie jego dobra wola. W takim przypadku o wysokości zadłużenia możesz dowiedzieć się z pism o wszczęcie egzekucji prowadzonej z Twojego majątku.
Obilo mi sie o uszy, ze jesli wierzyciel.sam wystapil do komornika, ktory prowadzil.egzekucje o umorzzenie tego postepowania i taki zapis widnieje gdzies, to nie mam obowiazku splaty dlugow.
To nieprawda. Umorzenie postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela powoduje jedynie uchylenie dokonanych czynności egzekucyjnych, ale nie pozbawia wierzyciela prawa do ponownego wszczęcia egzekucji - art. 826 kpc. W tym przypadku najbardziej prawdopodobne jest, że wpierw doszło do zawieszenia egzekucji w związku ze śmiercią dłużnika. Okres zawieszenie to czas w którym wierzyciel ma ustalić spadkobierców. Jeśli tego nie zrobi w okresie 6 m-cy, to postępowanie umarzane jest z urzędu.
Napisalem prosbe o przeslanie: umowy o swiadczenie uslug komunikacyjnych, przedsadoww wezwanie do zaplaty......
To tak, jakbyś już otrzymał.

Tak, napisalem taką prośbę, o czym wspomniałem później. Jeśli wierzycielowi zależy na uzyskaniu należnych środków, a od takiego obowiązku się nie uchylam to chcę uzyskać informacje czy prawnie jest wszystko ok. Jeśli chodzi zaś o umorzenie z wniosku wierzyciela: https://prawnicyoddlugu.pl/umorzenie-egzekucji-a-przedawnienie/

Jeśli wierzycielowi zależy na uzyskaniu należnych środków.....
To pójdzie do komornika, nie będzie Ciebie prosił w nieskończoność.
Jeśli chodzi zaś o umorzenie z wniosku wierzyciela
Z jakiego dokumentu wynika, że egzekucję umorzono na wniosek wierzyciela? Przecież twierdzisz, że nic nie posiadasz. W twojej sytuacji jest tak, że nawet zakładając że umorzona na wniosek wierzyciela (nie przerywa biegu przedawnienia) to cofamy się do roku 2016, czyli do dnia wydania prawomocnego tytułu sądowego do prowadzenia egzekucji. Okres przedawnienia to 10 lat od tego dnia lub 6 lat od końca roku 2018. Trzeba policzyć oba okresy i przyjąć ten krótszy korzystniejszy dla dłużnika. W obu przypadkach nie upłynął czas z którego by wynikało, że roszczenie uległo przedawnieniu.
Już pomijam fakt, że po drodze wierzyciel musiał uzyskać w sądzie klauzulę wykonalności a czynność ta po raz kolejny przerwała bieg przedawnienia.

Otrzymalem.od wierzyciela wszystkie dokumenty o ktore prosilem. Mam jednak zapytanie o braku dokumentu o cesji wierzytelnosci. W 2020 roku do takiej umowy doszlo, czy nowy wierzyciel nie powinien wystapic o klauzule wykonalnosci w zwiazku z ta zmiana? Czy moze tezzadac odsetek.od naleznosci glownej, jesli w nakazie zaplaty nie ma o nich mowy?

czy nowy wierzyciel nie powinien wystapic o klauzule wykonalnosci w zwiazku z ta zmiana?
Nie. 21.08.2019 weszła w życie zmiana w kpc - czytaj art. 804 ze znakiem 2.
Czy moze tezzadac odsetek.od naleznosci glownej, jesli w nakazie zaplaty nie ma o nich mowy?
Egzekwować nie może. Może wzywać do ich zapłaty. Nie zapłacisz, może wystąpić z pozwem. Odsetki za zwłokę przysługują z mocy prawa - art. 481 kc.

Bardzo dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi. Rozumiem, ze wszeljie koszty komornicze wczesniej prowadzonych egzekucji rowniez wchodza w dlug spadkowy?

Koszty prowadzonych wcześniej egzekucji tak. Będą to zaliczki wpłacone przez wierzyciela i koszty należne komornikowi. Na tytule powinno to być rozpisane.

I jeśli 3 osoby odziedziczyly po rowno: 1/3 kazdy (brat i macocha) to kazdy musi splacic 1/3 zadluzenia?. A co jesli w miedzyczasie umarla macocha, po ktorej calosc spadku przyjal brat. Po roku zmarl brat, ktorego ja jestem jedynym spadkobierca ... Wiem, skomplikowana historia.

Powrót