Wezwanie do zapłaty długu po ojcu przez firmę windykacyjną

• Autor wątku Autor wątku wojtas32127
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtas32127

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, Proszę o pomoc w prawie spłaty zadłużeniu mojego nieżyjącego ojca. Sprawa wygląda następująco :

Ubiegłego roku dokładnie w sylwestra tato wracał do domu ze sklepu poboczem drogi. Był pod wpływem alkoholu. Samochód potrącił go i zabił na miejscu. Tato miał pożyczkę w Skoku Stefczyka. Pożyczka była ubezpieczona lecz według zapisu w umowie ubezpieczenie nie jest egzekwowane kiedy pożyczkobiorca w momencie śmierci był pod wpływem alkoholu. Po roku bank przekazał sprawę spółce windykacyjnej, która wysłała pisma do wszystkich zameldowanych w domu( dzieci + wujek ). Pismo znajduje się w załączniku. Moje pytanie do was brzmi następująco:

1.Czy mogę odrzucić spadek po tacie?
2.Czy ubezpieczenie faktycznie może być anulowane gdy pożyczkobiorca w chwili śmierci był pod wpływem alkoholu?
3.Ile spółka windykacyjna oraz bank mogą naliczyć odsetek po takim czasie?

Pozdrawiam i dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Trochę bezczelne to pismo - adresat ma udowodnić że nie jest spadkobiercą i przesłać dokumenty na to :) i jeszcze wskazać im na tacy spadkobierców :D Naiwnych szukają.
Problem spółki (osobna kwestia to wcześniejsze rżnięcie na podatkach, skoro to sp. z o.o. sp. k.) by spadkobierców sobie znaleźć.
1. Zależy jaki majątek zostawił ojciec. Jeśli tylko dług, to można odrzucić, ale podrzucasz innym gorącego kartofla. Bezpiecznie jest kiedy np. jedna osoba z kręgu spadkobierców nie odrzuci lecz przyjmie z dobrodziejstwem inwentarza, błyskawicznie przeprowadzi cała procedurę i jest po kłopocie. Zresztą możliwości są różne.
2. A czyją winę ustaliła policja? Bo jeśli kierującego to znaczy że nie alkohol był przyczyną zdarzenia
3. To nie bank tylko SKOK. Zresztą dług jest sprzedany, nabywca może obecnie naliczać odsetki max 10% rocznie

Można by również zażądać usunięcia danych osobowych.

Ostatnia edycja:
Witam,

Mam praktycznie identyczny problem dlatego pozwolę sobie w tym miejscu przyłączyć się do dyskusji. Kolego pazdzioch, czy mógłbyś rozwinąć zdanie:
Jeśli tylko dług, to można odrzucić, ale podrzucasz innym gorącego kartofla
Rozumiem , że masz na myśli złożenie Wniosku o uchylenie się od skutków prawnych niezłożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku (lub o przyjęciu spadku lub o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza) i powołanie się na *błąd co do przedmiotu spadku (czyli brak wiedzy o rzeczywistym stanie majątku spadkowego czy też braku wiedzy o długach spadkowych) bo termin 6mc-y został przekroczony w tym przypadku ?

Ostatnia edycja:
fiesta_capone napisał:
bo termin 6mc-y został przekroczony w tym przypadku ?
Ale namieszał z tymi datami. Pisze że w ubiegłym roku w sylwestra...

marian.pazdzioch napisał:
Trochę bezczelne to pismo - adresat ma udowodnić że nie jest spadkobiercą i przesłać dokumenty na to :) i jeszcze wskazać im na tacy spadkobierców :D Naiwnych szukają.

Również otrzymałam takie pismo. Po odrzuceniu spadku i powiadomieniu o tym fakcie kancelarię otrzymałam przedsądowe wezwanie do zapłaty.

Powrót