Wezwanie do zapłaty dodatkowych pieniędzy za paczkę

• Autor wątku Autor wątku maziar1000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maziar1000

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam. 1.5 miesiąca temu chcąc wysłać paczkę zamówiłem kuriera za pomocą ***. Po miesiącu przysłali mi email że mam im dopłacić dodatkowo ponad 50 zł że niby przesyłka okazała się niestandardowy plus opłata weryfikacyjna. Napisałem reklamację powołując się na Art 48 prawa pocztowego który mówi że sprawdzenie paczki ma odbyć się przy nadawcy a kurier odbierając paczkę nie wniósł żadnych zastrzeżeń. Kazano mi jeszcze dopisać jak zapakowana była przesyłka. Odpisano mi że reklamacja została przekazana do firmy kurierskiej. Ale przecież to *** wystawiła mi nakaz zapłaty.
Moje pytanie co teraz robić? Jeżeli odpiszą że firma odrzuciła reklamację to co mam robić? Upierać się że to oni (***) chcą ode mnie dodatkowe pieniądze a nie dpd?
Dodatkowo każą mi zapłacić mimo złożenia reklamacji pisząc że jej złożenie nie zwalnia z nakazu zapłaty a po ewentualnym uznaniu reklamacji zwrócą kase. I tu moje drugie pytanie czy płacić czy nie? Żeby potem mi nie powiedzieli że skoro zapłaciłem to uznałem nakazu zapłaty?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót