wezwanie do zapłaty faktury której nie przyjęłąm

• Autor wątku Autor wątku freebutterfly
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

freebutterfly

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mój były mąż przekazał mi sklep wraz z towarami. Wystawił na nie fakturę, której nie przyjęłam, bo towary mają zostać przekazane w formie darowizny. Faktura została więc wystawiona, ale nie przyjęta i opiewa na śmiesznie wysoką kwotę. Wczoraj dostałam od adwokata pismo z wezwaniem do zapłaty. Co powinnam zrobić?

freebutterfly napisał:
Faktura została więc wystawiona, ale nie przyjęta i opiewa na śmiesznie wysoką kwotę. Wczoraj dostałam od adwokata pismo z wezwaniem do zapłaty. Co powinnam zrobić?
Na jakiej podstawie wystawiono fakturę? Jeśli nie ma innego dokumentu, z którego wynika faktura to jest to tylko wydrukowany świstek, nic więcej. Dla przykładu: ja ci mogę teraz wystawić fakturę na 10 tys zł za poradę. Zapłacisz mi? :D Mam nadzieję że zrozumiałaś, iż wydrukować fakturę to można każdemu na dowolną kwotę.

z niczego nie wynikało. Dał mi fakturę i tyle. Najpierw próbował mnie podstępem zmusić do podpisania, ale jej nie przyjęłam i nie podpisałam, powiedziałam, że chcę te towary tylko w darowiźnie. Jeśli nie, to ich nie chcę. A dwa dni temu dostałam wezwania przed sądowe do zapłaty. Od jego adwokata.
Wiem, że nie jest to niczym poparte, ale towar jest u mnie w sklepie.

mąż zamknął swój sklep i ja założyłam tam w tym miejscu swój.

jest jedynie inwentaryzacja której ja nie podpisałam, zresztą wzięta z sufitu i tylko księgowa. Sklep to kwiaciarnia. Kwiatki więdną, ale to nie było nigdzie ewidencjonowane, więc policzył sobie rachunkowo i na oko.

Nie pisz post pod postem, nie jesteś na czacie.
Niezbyt zrozumiale opisałaś problem. Kwiatki sprzedałaś?

przepraszam, zapomniałam napisać to dopisałam, nie wiedziałam, że mi nie wolno. Kwiaciarnię mam.

Dobra kobieto. Mętny opis......Przejełaś kwiaciarnię z towarem, czy gołe ściany?

z towarem facecie i umówiłam się z byłym mężem, że przekaże mi go w darowiźnie. Ale zamiast umowy darowizny wystawił mi fakturę, którą każe mi zapłacić.

freebutterfly napisał:
umówiłam się z byłym mężem, że przekaże mi go w darowiźnie.
Masz dowód?
freebutterfly napisał:
Ale zamiast umowy darowizny wystawił mi fakturę, którą każe mi zapłacić.
I jak wniesie pozew o zapłatę, skutek może być korzystny dla ex.

ale ja tej faktury nie przyjęłam. Towar nadal jest w sklepie, poza kwiatami ciętymi. A do darowizny mam- słyszała to jedna osoba.

Powrót