Wezwanie do zaplaty Koleje Mazowieckie po 6 latach

• Autor wątku Autor wątku Kazek321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kazek321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich. Otrzymalem wezwanie z Koleji Mazowieckich do zaplaty za brak waznego biletu na przejazd. Zdarzenie mialo miejsce 6 lat temu. Mandat zostal zaplacony w tamtym czasie ale Koleje upominaja sie o zaplacenie dodatkowej kwoty mandatu plus odsetki lacznie 110 zl. Zaznaczam ze mandat zostal zaplacony wiec nie mam pojecia skad po 6 latach nagle stwierdzili ze jestem im jeszcze winny jakies pieniadze! Pismo straszy mnie przekazaniem moich danych do KRD i BIG. Oczywiscie nie mam zamiaru placic im jakichkolwiek pieniedzy tym bardziej iz uwazam ze 6 lat to raczej pochodzi pod przedawnienie a ich roszczenia sa bezzasadne. Prosze o porade co zrobic w tej sytuacji

Nic, gdyż masz rację tutaj:
uwazam ze 6 lat to raczej pochodzi pod przedawnienie a ich roszczenia sa bezzasadne
Ze wskazaniem na bezzasadne. Natomiast na pewno warto udać się do swojego banku po potwierdzenie tego przelewu sprzed 6 lat (w serwisie internetowym możesz nie móc go wydrukować, ale bank w placówce może) - na wszelki wypadek.

mandat przedawniony, a więc nie ma co płacić im.

Dziekuje za odpowiedzi. Rozumiem ze najlepsza opcja w tym.wypadku jest czekac na kolejny list? Czy lepiej odpisac im juz teraz ze nie mam zamiaru placic i ich roszczenia sa bezzasadne? Dziekuje za wskazowki

Jeśli jesteś pewien, że zapłaciłeś należność, uzyskasz ze swojego banku potwierdzenie - to możesz napisać, że masz to opłacone i nie uznajesz roszczenia.

Po wykonaniu telefonu do KM.Okazuje sie ze dodatkowe koszty zwiazane wynikaja z niedoplaty za mandat!? Pani powiedziala mi ze poczatkowa kwota mandatu (110 zl ktore zaplacilem) zostala powiekszona o 70 zl poniewaz nie zaplacilem jej w okreslonym terminie. (napisalem odwolanie od mandatu i czekalem na odpowiedz, odwolanie odrzucono wiec zaplacilem 110zl) a teraz mam dalej zaplacic kolejne 110zl (70 plus odsetki). Czy dalej mam pisac pismo ze nie mam zamiaru placic?

Odpowiedź na to odwołanie otrzymałeś ostatecznie?

Odwołanie pisałem zaraz po tym jak otrzymałem mandat czyli 6 lat temu. Pamietam że odpowiedź na nie była negatywna dlatego nie chcac walczyć z nimi zaplaciłem te 110zł. Nie mam niestety już tych dokumentów.

Powrót