Wezwanie do zapłaty - konieczność odpowiedzi na nie

• Autor wątku Autor wątku gromusek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gromusek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Robiłem remont mieszkania, między mną a osobą wykonującą roboty budowlanego nie było żadnej umowy pisemnej. Wynagrodzenia za etapu remontu były płacone gotówką bez żadnych druków KP bądź innych. Wykonawca nie wystawiał żadnych rachunków ani faktur za usługi.

Nie rozliczony został etap 20% remontu z powodu ewidentnych błędów wykonawcy, pieniądze te zostały zablokowane do czasu zrobienia poprawek przez innych wykonawców.

Niestety wykonawca wysłał mi wezwanie do zapłaty o 100% wszystkich prac, więc chce ode mnie wyłudzić pieniądze za usługi które już zapłaciłem. Czy powinienem odpowiadać jakkolwiek na to wezwanie ? Podejrzewam, że w sądzie wykonawca bez umowy ma przegraną w 100%, jedyne potwierdzenia wpłaty dla wykonawcy to wypłaty w danym dniu z konta bankowego oraz nagrywane wszystkie rozmowy telefoniczne. Proszę o rady i wskazówki co powinienem zrobić.

Odpisać na wezwanie do zapłaty, odmawiając spełnienia roszczenia i uzasadniając to ... (tu przedstawisz swoje stanowisko w tej sprawie).

Czy jest jakiś czas na odpisania na wezwanie ?

Co się stanie jeśli nic z tym nie zrobię ?

Czyli takowe pismo nie ma żadnej mocy prawnej więc można je wrzucić do niszczarki ;)

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam !

gromusek napisał:
można je wrzucić do niszczarki
Oczywiście, że można. Lepiej jednak odpowiedzieć. Później w sądzie (jeśli wykonawca wniesie pozew) pokażesz swoje pismo na dowód, że od początku prezentowałeś to samo stanowisko (a nie nagle się migasz, bo sprawa trafiła do sądu).

Powrót