Wezwanie do zapłaty kosztów sądowych

• Autor wątku Autor wątku BuniaWodiego
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BuniaWodiego

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witajcie
Na sprawie o alimenty sędzia zadecydował o odstąpieniu od ponoszenia przez moje kochanie kosztów procesowych. Dziś dostał postanowienie z sądu, że musi on zapłacić koszty procesowe bo w wyroku nie było to ujęte. Słońce me sprawdziło te informacje w sądzie i na wyroku jest tekst o odstąpieniu od obciążania go kosztami procesu. Co teraz? Wiem, że musi złożyć zażalenie. Na jakie paragrafy się powołać, by poszło tym urzędasom w pięty? Jak można nie czytać wyroku lub robić to po łebkach? A może jest to celowe zagranie Sądu bo może myśli że moje słońce jest nie kumate? Mamy dosyć polskich sądów i polskiego prawa :x
Pozdrawiam
Buńka

Przemyślałaś treść postu? Czytałaś regulamin?

Witaj korf
Tak przemyslałam treśc i tak czytałam treść regulaminu.
Jestem tu początkująca więc bardzo proszę, jeśli coś nie tak napisałam, popraw mnie.

wklej te postanowienia sądu (abo przepisz)

Sad rejonowy w Elblagu po rozpoznaniu w dniu 22 grudnia na posiedzeniu niejawnym
sprawy z powództwa M.C.
przeciwko W.C.
o alimenty
postanawia

uzupełnić wyrok Sądu Rejonowego z dnia 02.12.2014r. wydany w sprawie XXXX w ten sposób, że zasądzić od pozwanego na rzecz powódki kwote 1128zł tytułem zwrotu kosztów procesu.

UZASADNIENIE
Wyrokiem z 02.12.14 Sad rejonowy w Elblągu zasądził od pozwanego W.C.na rzecz powódki M.c. alimenty w kwocie 700zł miesięcznie, w pozostałym zaś zakresie powództwo oddalił. Wyrok ten nie zawiera rozstrzygnięcia w przedmiocie kosztów postępowania, pomimo zgłoszenia przez powódkę żądania zwrotu kosztów w tym zakresie.
W dniu 15.12.14r. powódka reprezentowana przez pełnomocnika wniosła o uzupełnienie powyższego wyroku domagając się zasądzenia na jej rzecz od powoda zwrotu kosztów zastępstwa procesowego.
Zgodnie z treścią przepisu art.351 par. 1 k.p.c. strona może w ciągu 2 tygodni od ogłoszenia wyroku, a gdy doręczenie wyroku następuje z urzędu- od jego doręczenia, zgłosić wniosek o uzupełnienie wyroku, jeżeli sąd nie orzekł o całości żądania, o natychmiastowej wykonalności albo nie zamieścił w wyroku dodatkowego orzeczenia, które według przepisów ustawy powinien był zamieścić z urzędu. Wniosek o uzupełnienie wyroku co do kosztów lub natychmiastowej wykonalności sąd może rozpoznać na posiedzeniu niejawnym (art.351 par. 2 k.p.c.) zaś orzeczenie uzupełniające wyrok zapada w postaci wyrokumchyba że dotyczy wyłącznie kosztów lub natychmiastowej wykonalności (art.351 par.3 k.p.c.)
Pozwany przegrał w 47% bowiem powódka żądała alimentów w kwocie 1300zł miesięcznie. W takim też zakresie należało ustalić koszt zastępstwa procesowego (47% x 2400zł - minimalna stawka r.pr. przy wartości przedmiotu sporu 15600 = 1128zł
Mając na uwadze brak faktu rozstrzygnięcia w przedmiocie kosztów postępowania w wyroku z dnia 02.12.14r. którego obowiązek wynika z treści przepisu art. 108 par.1 k.p.c. , na mocy art. 351 par. 1 k.p.c. orzeczono jak w sentencji orzeczenia.

Pieczęć z datą 23.12.2014.

Moj miły pojechał dziś do sadu,w informacji poprosił o możliwość odczytania wyroku.
W punkcie 3 wyroku było zawarte zdanie, iż sad odstępuje od obciązenia pozwanego kosztami procesu, wiec juz samo to to postanowienie jest bezzasadne. No i jesli dobrze liczę to zasądzone 700zł jest pięćdziesięcioma czterema procentami (54%) kwoty 1300zł a nie 47 jak zapisano w wyroku.
Kochani pomóżcie bo mamy jeden dzień na wniesienie zażalenia.
Pozdrawiam

jeszcze jedno - w drugim akapicie uzasadnienia jest bład zasadniczy :
" W dniu 15 grudnia 2014r. powódka....wniosła o uzupełnienie ...wyroku domagając sie....od POWODA zwrotu kosztów[...]"
Powódka od powoda??? winno być od pozwanego
to o co tu chodzi
Kto komu co

no własnie nie mamy
myslelismy ze sad wysle poczta i sie nie doczekalismy
Okazalo się ze przepisy sie zmienily i nie wysylaja wyroków, tylko trzeba swistek wypisac z prosba o wysłanie odpisu wyroku i zaplacic 6zł

Powrót