Wezwanie do zapłaty mandatu

• Autor wątku Autor wątku lantar8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lantar8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jako, że jestem na tym forum po raz pierwszy chciałbym Was wszystkich przywitać :)

Starałem się przeszukać forum w poszukiwaniu podobnego tematu, lecz mój okazał się dość nietypowy... mianowicie niewiele ponad rok temu (31.01.2017) dostałem mandat (wezwanie do zapłaty - opłata dodatkowa) za brak posiadania przy sobie legitymacji szkolnej. W ten sam dzień wieczorem wysłałem odwoławczego maila na adres wskazany na odwrocie karteczki (reklamacje@puhroma.eu), w którym wysłałem skan legitymacji szkolnej oraz dowód zakupienia biletu miesięcznego. Jednak nie otrzymałem odpowiedzi na tego maila, więc postanowiłem po miesiącu wysłać jeszcze jednego z przypomnieniem (na tego też nie dostałem odpowiedzi). Koniec końców już dawno zapomniałem o tej sprawie, aż dzisiaj (19.02.2018) dostałem wezwanie do zapłaty z groźbą umieszczenia mnie w KRD.

Jak się w tej sytuacji zachować? Proszę o pomoc :)

lantar8 napisał:
Jak się w tej sytuacji zachować?
Na początek zapoznaj się z regulaminem przewoźnika czy daje możliwość złożenia reklamacji w takiej formie.
Jeśli tak, możesz powołać się na Dz.U. 2006 nr 38 poz. 266 w którym to rozporządzeniu wyraźnie jest napisane, że przewoźnik ma czas nie więcej niż 30 dni na odpowiedź na reklamację. W przypadku braku odpowiedzi w terminie, reklamację uznaje się za uwzględnioną.
Niestety, w tym samy rozporządzeniu jest też zapis, że reklamację składa się w formie pisemnej, więc tu może okazać się lipa.

Dziękuję za odpowiedź

Powrót