wezwanie do zapłaty-monit przedsadowy

• Autor wątku Autor wątku malgorzata01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malgorzata01

witam,
mam pewien problem zwiazany z wezwanie do zapłaty za mandat na przejazd mzk w poznaniu, mianowicie miałam bilet ale zapomnniałam go skasowac, dostałam mandat, na ktorym była inf. o uregulowaniu opłaty w 3 opcajach:14-dni-200 zł, 7 dni 140 zł, i bezposrednio u kontrolera 100 zł,uregulowalam oplate nastepnego dnia w kwocie 140 zł, a oni mi po dwóch miesiaacach przysyłaja monit przedsądowy, w którym widnieje kwota za opłate dodatkowa 62 zł, odsetki 00,00 zł oraz za naleznośc za przewóz, dzwoniłam do mzk a oni mówia ze to odsetki od niezaplacenia 2 zł. to jakaś maksymalna pomylka, nie ma na mandacie podanej sumy do zapłaty, wiec jak można tak robić, skąd mialam wiedziec ze to pieprzone 2 zł. tez mam wpłacic, tym bardziej, ze płacac te 140 to na prawde 2 zety by mnie nie zabolay juz w ogóle!!co powinnam zrobić????bede wdzięczna za poradę

Witam szanownych forumowiczów.
Mam dokładnie taki sam kłopot z Poznańskim ZTM i nie mam zamiaru im odpuścić. Czy udało się Pani jakoś tą sprawę rozwiązać?
Pozdrawiam Grabpa

należałoby ustalić co jest tą opłata dodatkową i czy mają prawo ją naliczać w sytuacji uregulowania mandatu, za przejazd bez ważnego biletu. Odsetki w takiej wysokości nie są możliwe. Poza tym, wydaje mi się, że w sytuacji, gdy ktoś zapłaci mandat za przejazd bez waznego biletu - to w tymprzypadku kwota 140 zł zawiera już w sobie cene bilety, aczkolwiek być może inaczej przewiduje to ich regulamin przewozu.

Powrót