Wezwanie do zapłaty od.bylego pracodawcy.

• Autor wątku Autor wątku Zeusekpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zeusekpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam dostałem drogą pocztową wezwanie do zapłaty za uszkodzenie auta którego nie dokonałem .na sumę 3500zl z terminem do zapłaty 3 dni.

Zaczynając od początku byłem kierowca w firmie przez 2 lata . Problem zaczął się gdy byłem zmuszany do jazdy przeładowanymi i nie sprawnymi autami. Potem spadły obroty w firmie i pracodawca zmuszał mnie do pracy na pile i szlifierkach oraz do jazdy na wózku widłowym . nigdy nie miałem żadnego przeszkolenia na te stanowiska .Grzecznie odmawiałem ale naciski rosły.
( Pracodawca po złości stawiał mnie na produkcje po 2 tyg, cofał mi urlopy,) Stan mojego zdrowia nie pozwalał mi na taką pracę.przez co w lipcu wzielem 4 dni l4 i 2 tyg urlopu żeby podleczyć rwę kulszowa. Po powrocie z urlopu doszło do kłótni. Podpisaliśmy wypowiedzenie za porozumieniem stron i udałem się do lekarza na serię zastrzyków i dalsze leczenie. W między czasie zgłosiłem go do kontroli ITD oraz ochrony środowiska. (Ochrona środowiska podała moje dane czego robić nie powinna) i wtedy po kontroli przyszło jakieś fikcyjne wezwanie do zapłaty które odebrałem na poczcie. W środku było wezwanie do zapłaty i jakieś xero kosztorysu za naprawę auta. Dnia dzisiejszego dowiedziałem się że mój były pracodawca złożył sprawę do sądu cywilnego czy mam się czego obawiać ?? Do żadnej szkody nie doprowadziłem. . Proszę o poradę .

Skoro nic nie zrobiłeś to nie powinieneś się obawiać. To po jego stronie będzie wykazanie że uszkodzenie powstało z Twojej winy

Powrót