Wezwanie do zaplaty od CBOP

• Autor wątku Autor wątku Małgorzata53
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Małgorzata53

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. W 2004 moja mama (starsza osoba) zakupiła materac zdrowotny od firmy CBOP.Zapłaciła od ręki 118 zl. i otrzymała towar. Teraz po przeszło 8 latach otrzymała przedprocesowe wezwanie do zapłaty. Proszę podpowiedzieć co robić? Zapłacić tę niedużą kwotę dla spokoju ,czy walczyć z tymi,którzy pewnie znają prawo, a ja nie ?

Czekać na nakaz z Sądu,narazić mamę na stres i ewentualne koszty sądowe? Jaką mam gwarancję,że wygramy jeżeli nie ma dowodu zapłaty?

Podnosisz zarzut przedawnienia, nie potrzebujesz żadnych potwierdzeń przelewu.

A mogłabym prosić o przetłumaczenie co to znaczy "Podnosisz zarzut przedawnienia" ?
Piszę pismo do CBOP ?

Nie, zarzut przedawnienia podnosisz do Sądu jeśli będą chcieli uzyskać nakaz zapłaty. A do tego czasu nie kontaktować się z nimi. Wiem że dla osób "starszych" Sąd/Nakaz i wszystko z tym się źle kojarzy i powoduje stres ale musisz wytłumaczyć mamie jak wygląda procedura a dowiesz się tego czytając dokładnie wątek który podałem w poprzedniej wypowiedzi. A wdanie się w dyskusję z nimi spowoduje zamieszanie i stres na pewno więc jedyny rozsądnym rozwiązaniem jest czekać na nakaz zapłaty i go obalić.

Dziekuję kojot33 .

Powrót