Wezwanie do zapłaty od komornika (Eques Debitum)

• Autor wątku Autor wątku Mjuf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mjuf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Syg. akt to Nc-e

Na początku 2013 mój brat, na którego wzięłam telefon na abonament w Play i telewizję w N (teraz NC+), przestał opłacać rachunki, jednocześnie nabijając rachunek telefoniczny na ponad 900zł. Dekoderów N też nie oddał. Przebywał w tym czasie w Holandii, wcześniej wrócił po wielu latach z USA, dlatego on nie mógł podpisać umowy z P i N, a młodsza siostra chciała pomóc...
Dzisiaj dostałam pisma od komornika sądowego na mój adres zamieszkania (mieszkam w woj. małopolskim, zameldowana w woj. mazowieckim):
pierwsze pismo to postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty z dnia 29/10/2015 (nie dostałam - inny adres, może odebrał mój ojciec, z którym nie mam żadnych kontaktów) - postanowienie ma datę 28.12.2015;
drugie pismo to zawiadomienie o wszczęciu egzekucji - 13.01.2016;
trzecie pismo to wezwanie do zapłaty należności - 29.02.2016;
czwarte - zajęcie wierzytelności (też 29.02.2016) - to mnie nawet rozśmieszyło "do powyższych roszczeń zajmuję po myśli art.895kpc wierzytelności dłużnika należne mu od: Urząd Skarbowy w xxxxxxxx"... bo to nie jest US w którym się rozliczam.
Tak,wszystko w jednej kopercie :confused:

Podstawowy problem: nie wiem czy dotyczy to długu z Play czy NC+, w pismach nie ma informacji na ten temat.
Od jakiej daty powinnam liczyć przedawnienie długu? Od wezwania do zapłaty, blokady usług czy od wystawienia faktury? Faktura z P była wystawiona 27/02/2013 a dopiero 02/04/2013 dostałam ponaglenie z informacją, że nastąpi blokada usług, jeżeli nie zapłacę. Nie mam info kiedy nastąpiła blokada.
Jeżeli chodzi o telewizję N to usługi zostały wstrzymane 01.03.2013

Czy już można mówić o przedawnieniu długu? Jeżeli nie, to czy jest szansa, żeby w jakiś sposób to jego obarczyć długiem? Może byłam na tyle głupia by podpisać umowy za niego, ale nie chcę teraz być skazana na spłacanie tego.

A co ma pobyt i powrót z USA do możliwości podpisania umowy?
To na marginesie. Aby próbować odkręcić sprawę należy wnieść sprzeciw i wykazać prawidłowy adres zamieszkania. Reszta powinna być łatwa, bo ten fundusz takie podaje w pozwach "dowody" że prawnicy śmieją się do rozpuku.

Obsługa Klienta - Dokumenty: Niezbędne do podpisania umowy | Play
Dopiero co wrócił i nie miał żadnego z tych dokumentów wymienionych w drugim punkcie, ja zaś byłam studentką.

Czyli długi już są przedawnione? Czy powinnam się najpierw dowiedzieć którego z nich to dotyczy? Jestem kompletnie zielona w tym temacie, a nie chciałabym popełnić żadnego błędu, przez który byłabym zmuszona spłacić zadłużenie.
Sprzeciw powinnam wnieść do e-sądu itd. tak jak jest to opisane w przyklejonym temacie "dług przedawniony"?
Bardzo dziękuję za pomoc!

Nie. Jeśli daty są rzeczywiście takie jak podajesz (2013) - to roszczenia nie były i nie są przedawnione. Są za to bezzasadne w świetle okoliczności pozwu. Może daj to komuś do ogarnięcia, bo widzę że sama sobie nie poradzisz.

Czyli nie przedawniają się po 3 latach? To w tej chwili się pogubiłam.
Właśnie dlatego pytam tutaj, bo sama sobie nie poradzę. Gdybym miała w otoczeniu prawnika to nie musiałabym szukać pomocy na forum internetowym :)

Powrót