Wezwanie do zapłaty opłaty dodatkowej bez wcześniejszego otrzymania "mandatu"

• Autor wątku Autor wątku Em Angel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Em Angel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Wezwanie do zapłaty opłaty dodatkowej bez wcześniejszego otrzymania "mandatu"

Witam, wiem, że są już podobne tematy, ale jednak nie do końca.
Sytuacja miała miejsce 28.01.2014r. kiedy to Kanarka sprawdzała bilety i nie miałem wypisanego blankietu, więc postanowiła mi wlepić mandat. Schowała mój bilet miesięczny i poszła sprawdzać bilety u innych i ponownie podeszła do mnie. Poprosiła mnie o okazanie dokumentu tożsamości, lecz odmówiłem tego i wysiadłem z tramwaju (akurat miałem egzamin, więc spieszyło mi się, bo musiałem już wysiadać na swoim przystanku).
"Mandatu" czy tam tej opłaty dodatkowej nie otrzymałem, ani nie podpisałem, odmówiłem również okazania dokumentu stwierdzającego tożsamość.
03.03.2014r. przyszło na mój adres zameldowania "Wezwanie do zapłaty". Moje pytanie brzmi, na jakiej podstawie przyszło mi wezwanie do zapłaty, skoro nawet nie otrzymałem mandatu.
Oczywiście, kanarka spisała moje dane z sieciówki, lecz jest tam podane tylko imie, nazwisko i adres. Bez numeru pesel oraz numeru i serii dowodu osobistego.
Czy takie wezwanie do zapłaty posiada jakąś moc prawną czy jest nieważne i powinienem walczyć o swoje.

Dopowiem jeszcze, że w przypadku odmowy ukazania dowodu osobistego, kanar zmuszony jest wezwać policję by ustalić tożsamość, a takiej czynności nie wykonała.

RE: Wezwanie do zapłaty opłaty dodatkowej bez wcześniejszego otrzymania "mandatu"

Em Angel napisał:
powinienem walczyć o swoje.
Co jest to "Twoje"? Na razie to próbowałeś okraść przewoźnika. Opłata się należy. Nie zapłacisz, sprawa trafi do sądu. Ustalą Twój pesel.

RE: Wezwanie do zapłaty opłaty dodatkowej bez wcześniejszego otrzymania "mandatu"

Bilet miałem, lecz zapomniałem wpisać numer. Jest to różnica.
Równie dobrze mogłem zgubić sieciówkę i ktoś mógł ją okazać przy kontroli.

Em Angel napisał:
Bilet miałem, lecz zapomniałem wpisać numer. Jest to różnica.
Bez urazy, ale wiesz jak często ludzie tłumaczą się słowem "zapomniałem" i zrozum jedno, to nie jest tłumaczenie !!!. Podczas kontroli nie miałeś ważnego biletu, dlaczego ? To już nie jest istotne. Żal możesz mieć tylko do siebie.

Wiem, że to jest żadne tłumaczenie i wiem, że w momencie kontroli można powiedzieć, że nie miałem biletu. Jednak pytanie brzmi, czy wezwanie do zapłaty zostało wystawione podstawnie. Nie zostałem wylegitymowany, a dane zostały spisane z biletu sieciowego, gdzie nie ma peselu ani serii dowodu

Em Angel napisał:
czy wezwanie do zapłaty zostało wystawione podstawnie
Tak.

Tak, wezwanie jest podstawne. Nie musisz otrzymać potwierdzenia, bo jeśli odmawiasz przyjęcia "mandatu", to nie otrzymujesz. A skoro wysiadłeś - to jest jak odmowa przyjęcia mandatu.
Na sieciówce może i jest tylko część danych, ale i tak rejestrując tą sieciówkę musiałeś przecież okazać jakiś dokument tożsamości?

Jeśli uważasz, że kara jest niesłuszna, to napisz do przewoźnika z wytłumaczeniem (tylko grzecznie).
Jeśli to Twój pierwszy przypadek, to możliwe, że "darują" Ci karę.
Ewentualnie poczekaj, aż skierują to do sądu cywilnego i napisz sprzeciw.

Mandat unieważniony. Powiedziałem, że sieciówkę zgubiłem i ktoś musiał się posłużyć moją. jako dowód podałem nowo wyrobioną sieciówkę tego samego dnia, oraz to, że osoba, która została złapana nie okazała dowodu tożsamości, a więc nie można ustalić osoby, która wtedy jechała tramwajem.

Jak widać 6000 postów nie odzwierciedla posiadanej wiedzy.

Dziękuję.

Em Angel napisał:
Jak widać 6000 postów nie odzwierciedla posiadanej wiedzy.

Dziękuję.
to fajnie że wygrałeś. a tak a propos to odróżnij porady w zakresie prawa od szukania sposobu jak zakombinować

Powrót