Wezwanie do zapłaty PLUS na koszt dłużnika KRD/Inkasso Kaczmarski

• Autor wątku Autor wątku tiger15s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tiger15s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Sytuacja dotyczy dwóch spółek handlowych.

Jakiś czas temu skorzystałem z usługi Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej S.A. - Wezwanie do zapłaty PLUS na koszt dłużnika.
Firma zalegająca mi z płatnością nie za bardzo się przejęła zabiegami ze strony KRD. Koniec końców okazało się jednak, że potrzebuje znowu coś ode mnie kupić i musieli zapłacić zaległość a w kolejnych zamówieniach przeszliśmy na przedpłatę. Oczywiście zgodnie z procedurą usunąłem egzekucję w panelu KRD.

Wydawało mi się, że to koniec historii, ale otrzymałem FV powołującą się na zlecenie z KRD wystawioną przez Inkasso Kaczmarski opiewającą na około 17% kwoty pierwotnego długu.

Grzecznie zapytałem mejlowo Pana z KRD, który zapewniał, że moja firma nie będzie miała żadnych kosztów przy korzystaniu z tej usługi o co chodzi. W odpowiedzi dowiedziałem się, że jednak za usługę wystawiają oni FV, a ja mam tą samą kwotą obciążyć byłego już dłużnika.

Na moje kolejne pytania:
1 - skąd 17% skoro w umowie jest max 12%
2 - dlaczego FV wystawia Inkasso Kaczmarski skoro nie wiąże nas żadna umowa, zamówienie ani zlecenie.
3 - dlaczego w ogóle wystawiono FV skoro w umowie między mną a KRD wyraźnie jest napisane, że koszt prowizji ponosi dłużnik a sam fakt zaksięgowania tej faktury z punktu widzenia księgowego oznacza koszt ?
Nie uzyskałem już odpowiedzi....
Dzisiaj wysyłam te same pytania pocztą.

Zaznaczam, że sprawa nie dotyczy wielkich pieniędzy, niemniej proszę opinię czy mój opór jest skazany na porażkę ponieważ jakieś akta prawne dają tym firmą aż tak dużą swobodę?

Przy okazji witam wszystkich, ponieważ to mój pierwszy post.

Trzeba było czytać umowę... Skoro dokonałeś wpisu, to na pewno jakieś postanowienia są. Oni nie zbierają wpisów z ulicy, z łapanki. Jak widzisz, KRD nie był ci potrzebny do odzyskania pieniędzy, a i dzięki KRD i tak nic byś nie odzyskał. Taka to już specyfika, że te podmioty działają prewencyjnie (wiesz na kogo uważać), lecz co do windykacji to są praktycznie nieskuteczne (o czym się przekonałeś). Niestety teraz się przekonujesz, że za każdą zmianę salda wpisu KRD pobiera opłatę, nawet jeśli masz ustawowy obowiązek wpis usunąć (np. po oddaleniu twojego powództwa).

Powrót