Wezwanie do zaplaty po 14 latach

• Autor wątku Autor wątku Chris Izaak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chris Izaak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam

Moja zona dostala wezwanie do zaplaty z firmy BVT S.A., ktora to kupila wierzytelnosci od PKP Szybka Kolej Miejska Trojmiasto.

Rzekome przejazdy bez biletu odbyly sie odpowiednio w 2002 i 2004 roku, jest informacja z sygnaturami z Sadu Grodzkiego, ktore odbyly sie w tych samych latach i zostal wydany nakaz zaplaty. Nie ma natomiast zadnej informacji o klauzuli wykonalnosci. W pismie jest informacja, ze jezeli w ciagu 5 dni nie uisci oplaty sprawa bedzie oddana do komornika(nie wiem na jakiej podstawie oblicza te dni, bo przyszlo to zwykla poczta, jeszcze na stary adres.

Zona nie pamieta, aby cos odbierala z sadu, moje pytanie co z tym dalej zrobic, zwrocilem sie do sadu o udostepnienie akt, ale nie wiem ile to moze potrwac, a chialbym sie skutecznie bronic, przed ew. egzekucja komornicza.

Drugie pytanie, czy ta firma juz moze zwrocic sprawe do komornika, czy najpierw musza zwrocic sie do sadu o klauzule wykonalnosci i czy wtedy sad wysle do zony odpowiednie pismo, czy zaocznie poprostu przyklepie taka klauzule.

pozdrawiam

Kwestia, braku jakichkolwiek pism, sprawa z przed 16 lat. Nie wiemy w jaki sposob odbylo sie doreczenie i czy wogole sie odbylo.

No i pytanie , czy warto rozmawiac z ta firma, czy chetnie mi udziela wszelkich informacji, czy tylko beda probowali mnie zastraszyc.

To tez nie jest tak, ze chce na bezczela unikac odpowiedzialnosci, mam tylko powazne watpliowosci:

- czy mandat zostal wystawiony prawidlowo?
- czy nakaz zaplaty zostal dostarczony czy nie(inne pytanie czy jak nie zostal prawidlowo dostarczony czy jest wazny)?
- czy ww. firma ma faktycznie prawa do tych wierzytelnosci, czytalem, ze w Elblagu probowali sciagac naleznosci sprzed 2010 roku, a nabyli prawa za lata 2010-2015(stad tez moj brak zaufania i brak raczej checi do kontaktu z ta firma)?
- czy ww. wymieniona firma nie probuje sciagac wierzytelnosci, ktore zostaly juz przedawnione?
- czy jezeli ewentualnia uznam (tzn. zona uzna) swoja wine, czy musi placic podana kwote, czy sama kwote oplaty dodatkowej lub tez kwoty dodatkowej i oplaty sadowej, ale bez odsetek, ktore przeciez przedawniaja sie po 3 latach?

Tak wiec pytan jest wiele, chcialbym maksymalnie sie dowiedziec co w trawie piszczy.

pozdrawiam

Chris Izaak napisał:
Tak wiec pytan jest wiele, chcialbym maksymalnie sie dowiedziec co w trawie piszczy.
znając sygn akt sądowych i sąd jaki wydał nakaz zapłaty, idę do sądu i przeglądam akta sprawy oraz robię zdjęcia dokumentom, po czym kalkuluje co się opłaca: czy sprzeciw czy pozew z art. 840 k.p.c.

Powrót