Wezwanie do zapłaty po terminie

• Autor wątku Autor wątku szyna08pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szyna08pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Firma Windykacyjna kupiła mój dług. Skierowała do mnie przedsądowe wezwanie do zapłaty napisane 26.10.16r iż musze zaplacic do 1.11.16, innaczej sprawa trafi do sądu. Otoż ta firma wysłała do mnie to wezwanie dopiero 28.10.16 w piątek o 18:00 listem poleconym ekonomicznym, a to pismo zostało doręczone mi dopiero 3.11.16(posiadam potwierdzenia z poczty). Także nie miałem żadnej możliwości wpłaty pieniedzy w podanym przez firme terminie. Wplaty dokonałem 4.11.16 oraz wysłałem list do firmy windykacyjnej z wyjaśnieniem całej sytuacji(probowalem także telefonicznie jednak Pani z firmy windykacyjnej powiedziala mi ze to nie ich wina). Mimo wszystko sprawa trafila do sadu. Czy mam szanse odwołać się od decyzji e-sadu, aby nie ponosic kosztów postępowania?

Ostatnia edycja:
jesli spłaciłeś wszystko to sprawa wygrana :)

Czyli musze napisać do sądu odwołanie wraz z wszystkimi dokumentami potwierdzającymi to co napisałem wcześniej?

Jeżeli otrzymałeś nakaz zapłaty- wnoś sprzeciw, wskazując precyzyjnie na dowody, którymi dysponujesz, które potwierdzają zapłatę, ale też odbiór listu. Do sprzeciwu w EPU nie załącza się dowodów, lecz musisz je faktycznie posiadać (na potrzeby postępowania przed sądem) i wskazać je w sprzeciwie.

89Dominika napisał:
Jeżeli otrzymałeś nakaz zapłaty- wnoś sprzeciw, wskazując precyzyjnie na dowody, którymi dysponujesz, które potwierdzają zapłatę, ale też odbiór listu. Do sprzeciwu w EPU nie załącza się dowodów, lecz musisz je faktycznie posiadać (na potrzeby postępowania przed sądem) i wskazać je w sprzeciwie.

dziekuje !

Zanim tak radośnie podskoczysz. Sprawdź dokładnie. Razem z nakazem zapłaty dostałeś pozew. A na pozwie jest data jego wniesienia. Aczkolwiek sprzeciw musisz podnieść tak czy owak. Z tym że jak to przejdzie do rejonowego to musisz podnieść zarówno fakt zapłaty, termin i termin otrzymania wezwania.

O weryfikacji daty wniesienia nawet nie wspominałam, bo to wydawało mi się zbyt oczywiste.

doczytałem jednak i pozew do sądu został złożony 27.10.16 chociaz termin do zaplaty dali mi do 29.10.16.... ja rozumiem ze to moja wina iz nie splacilem tej pozyczki, ale jak mozna tak robic...

Tak czy owak złóż ten sprzeciw, bo im się to uprawomocni i pójdą z tym do komornika. I dopiero będziesz mieć kłopot. Nie licz na to że nie pojdą. Zazwyczaj FW nie panują nad swoimi działaniami, albo działają wręcz celowo i popełniają mnóstwo tego typu "pomyłek"

Powrót