wezwanie do zaplaty, pomimo rezygnacji z zakupu

• Autor wątku Autor wątku kskiba88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kskiba88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam. Mój dziadek około 2 miesiące temu znalazł w gazecie ogłoszenie jakiejś "maści leczniczej na zwyrodnienie stawów", oczywiście jak to osoba starsza uwierzył w ten cudowny lek, zadzwonił i zamówił towar (to było rano około godziny 10), usłyszał że maść zostanie wysłana następnego dni. Tego samego dnia uświadomiłam go, że to oszuści i pokazalam negatywne wpisy na forum internetowym o tym produkcie. Więc wieczorem około godziny 18 -19 zadzwonił do tej "firmy" aby zrezygnować z zakupu i usłyszał, że nie ma możliwości aby zrezygnować z tego zakupu, więc poinformował Panią przez telefon aby niewysylali przesylki bo i tak jej nie odbierze . Oczywiście kilka dni później zjawił się kurier z przesyłką, której nie odebraliśmy. Dziś dziadek dostał pismo: "PRZEDEGZEKUCYJNE WEZWANIE DO ZAPŁATY". Do zapłaty jest wartość zamówienia 139,99ZŁ + należność z tytułu pokrycia wynajęcia kuriera 44zł + opłaty i monity w wyokości 20zł. Pisze tam, ze jeśli nie zapłaci trafi do Krajowego Rejestru Dłużników i pieniądze zostaną ściągnięte przez komornika. Natomiast jeśli zapłaci to towar zostanie do niego ponownie wysłany. Czy rzeczywiscie dziadek moze poniesc konsekwencje jesli nie zaplaci tego rachunku? I czy wogole to co ta firms robi jest zgodne z prawem? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję

Bardzo proszę o pomoc. Czy ta firma działa zgodnie z prawem? Ponieważ z tego co sie orientuje to chyba można zrezygnowac z zakupu przez 10, tym bardziej ze tego samego dnia byla rezygnacja? I czy powinniśmy odpisać cos na to ich pismo czy zignorować, czy może trzeba zapłacić? Proszę o pomoc.

Ludzie czy naprawde nikt z Was nie potrafi lub nie chce mi pomoc?

kskiba88 napisał:
zadzwonił i zamówił towar (to było rano około godziny 10), usłyszał że maść zostanie wysłana następnego dni
Czy po tym telefonie (przed wysłaniem przesyłki) otrzymał jakieś informacje od firmy (SMS, pismo, etc)?

Nic nie dostal po tym telefonie, a gdy wieczorem tego samego dnia zadzwoniliśmy aby powiedziec ze rezygnujemy to usłyszeliśmy ze nie ma takiej możliwości i firma i tak wyslala następnego dnia paczkę której nie odebralismy

Bardzo szkoda, ze nikt nie chce mi pomoc. Wodze, ze będę musiała poszukać pomocy gdzie indziej.

Spokojnie, jest tu sporo innych osób z problemami, a nasz czas jest ograniczony.

Dziadek odmówił przyjęcia przesylki i należy to potraktować jako oświadczenie złożone w sposób dorozumiany - zgodnie z art. 60 kc.

kskiba88 napisał:
dziadek dostał pismo: "PRZEDEGZEKUCYJNE WEZWANIE DO ZAPŁATY". Do zapłaty jest wartość zamówienia 139,99ZŁ + należność z tytułu pokrycia wynajęcia kuriera 44zł + opłaty i monity w wyokości 20zł. Pisze tam, ze jeśli nie zapłaci trafi do Krajowego Rejestru Dłużników i pieniądze zostaną ściągnięte przez komornika. Natomiast jeśli zapłaci to towar zostanie do niego ponownie wysłany
A to pismo można zgłosić do Prokuratury lub Policji (art. 191 kk)

Bardzo dziekuje za pomoc :)

Powrót