Wezwanie do zapłaty składki za OC poprzedniego właściciela

• Autor wątku Autor wątku Glowmaker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Glowmaker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Mam następujący problem:

W dniu 24/01/2020 nabyłem pojazd od osoby prawnej (indywidualna działalność gospodarcza), tzw. "handlarza". Dokumentem sprzedaży była faktura VAT "marża". Dostałem również umowę sprzedaży pomiędzy "handlarzem" a osobą fizyczną, która sprzedała mu ten pojazd w dniu 19/11/2019.
"Handlarz" przekazał mi również polisę OC z okresem ubezpieczenia od 26/01/2020 do 24/02/2020, zakupioną w PZU.

Po dwóch latach (20/04/2022) otrzymałem pismo z towarzystwa Compensa, że odnotowali fakt nabycia przeze mnie pojazdu w dniu 24/01/2020 i wzywają mnie do opłacenia składki za okres od 25/01/2020 do 28/05/2020.
Sprzedający nie przekazał mi żadnej polisy z Compensa, jedynie tą "miesięczną" z PZU.

Na kim spoczywa odpowiedzialność opłacenia niewypowiedzianej polisy OC? Nie miałem żadnej świadomości, że istnieje druga polisa w Compensa, która prawdopodobnie nie została wypowiedziana przez poprzedniego właściciela.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Kupując auto przejmujesz obowiązki związane z polisą (polisami).
Najprawdopodobniej wyglądało to tak, że pierwszy właściciel wykupił polisę na 2 raty i sprzedał przed terminem płatności 2 raty, więc płatność przeszła na nowych właścicieli i teraz TU ściąga zaległą płatność podzieloną na okresy posiadania przez Ciebie i owego handlarza.
Nie wiem po co handlarz wystawił Ci drugą polisę w PZU i jeszcze od 26.01, bo gdyby nie było polisy w Compensie dostał byś karę z UFG za brak ubezpieczenia w okresie od 24-26.01
Obawiam się że przed spłatą należności raczej się nie wybronisz.

Tak też myślałem. Dziękuję za odpowiedź!

"Nie miałem żadnej świadomości, że istnieje druga polisa w Compensa, która prawdopodobnie nie została wypowiedziana przez poprzedniego właściciel"

A o stronie ufg słyszałeś?

Dowiedziałem się dopiero po otrzymaniu tego pisma. Także nauczka dla mnie i przestroga dla innych na przyszłość - zawsze sprawdzajcie status OC na UFG przy zakupie samochodu.

Powrót