Wezwanie do zapłaty - szkoła I semestr

• Autor wątku Autor wątku DaVion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DaVion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Dziś dostałem wezwanie do zapłaty za I semestr kursu zawodowego. Umowa została zawarta 29 stycznia 2013r.. W tym dniu zostało zapłacone tylko wpisowe – 50zł. W szkolę nie pojawiłem ani razu z przyczyn osobistych. Nie zapłaciłem czesnego za I semestr. Na dzień dzisiejszy mam do zapłaty 700zł i dopiero teraz zostałem skreślony z listy uczniów.

Poniżej przedstawiam umowę i wezwanie do zapłaty.

Umowa 1.0
Umowa 1.1
Wezwanie
Decyzja

Czy istnieje wyjście bez zapłaty zaległego czesnego za I semestr na który nie pojawiłem się ani razu?

Prosiłbym o szybkie udzielenie pomocy.

Przeczytaj sobie raz jeszcze oświadczenie na końcu umowy. Masz jednomiesięczny termin wypowiedzenia umowy podając przyczyny rezygnacji. Wówczas do zapłaty byłyby wszelkie zaległe koszty do momentu złożenia prośby o rezygnację. Brak takiej rezygnacji upoważnia dyrektora do pobrania czesnego. Kwotę czesnego wraz z pozostałymi opłatami zaakceptowałeś w chwili podpisania umowy dot. pobierania nauki. Na Twoje miejsce dyrektor mógł przecież przyjąć innego słuchacza i nie może ponosić z tego względu strat finansowych, tym bardziej, że musi opłacić nauczycieli..., chociaż i tak jest "w plecy". Skreślenie z listy uczniów nie następuje zawsze natychmiast, tylko po przekroczeniu dużej liczby nieusprawiedliwionych nieobecności, naruszeniu przepisów... W umowie nie jest to sprecyzowane.

Ostatnia edycja:
Powrót