Wezwanie do zapłaty (ustalenie terminu, odsetek,...)

• Autor wątku Autor wątku Song
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Song

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
bardzo proszę o pewne rady co do tego jak napisać wezwanie do zapłaty dla dłużnika winnego kwotę 280zł. Dodam, że sprawa wcześniej została przekazana na policję a następnie zajął się nią Sąd Rodzinny i Nieletnich, który umorzył sprawę (utrzymanie nadzoru kuratora). W ostatnim otrzymanym piśmie od nich napisano: 'Dodatkowo pokrzywdzeni mogą dochodzić swoich roszczeń na drodze postępowania cywilnego'. Ale zanim to zrobię chciałbym wysłać jedno wezwanie do zapłaty z jakimś nieco dłuższym terminem, stąd pytanie- czy mogę ten termin ustalić dowolny oraz jak zażądać odsetek skoro nie wiem kiedy ta zapłata może nastąpić. Czy mogę również 'postraszyć' dłużnika wpisem do Krajowego Rejestru Dłużników mimo, że nie wiem czy mam taką możliwość i jak to zrobić? Czy wystarczy, że swoje żądania uzasadnię zawartymi umowami na serwisie aukcyjnym czy powinienem też wspomnieć o rezultacie śledztwa i ustaleniu jego winy? Z góry dziękuję za pomoc w walce z nieuczciwymi sprzedawcami w Internecie. Pozdrawiam.
(przepraszam jeśli umieściłem temat w złym dziale, nie mam na tyle pojęcia o prawie więc proszę o ewentualne przeniesienie zamiast usunięcia)

Termin do zapłaty ustalasz dowolny.
Odsetek żąda się od dnia wymagalności (dzień następny po dniu w którym powinieneś otrzymać pieniądze - ten znasz) do dnia zapłaty (którego nie znasz i nie musisz znać - dłużnik zapłaci - to poznasz).

Możesz postraszyć wpisem do KRD, ale po co? to i tak nic zazwyczaj nie daje.

tzn. że:
1) odsetek będę się domagać później po spłacie nominalnej wartości długu, czy też:
2) dłużnik sam ma sobie naliczyć odsetki według 13% w skali roku a ja mam tylko podać, od którego dnia mają być one naliczone?

Jeszcze jedno pytanko- czy są jakieś wymagania odnośnie formy i treści wezwania do zapłaty kiedy w przypadku niespełnienia ich przeze mnie może zostać oddalone zgłoszenie sprawy cywilnej bądź obciążenie mnie kosztami postępowania?

edit. jeszcze ważne pytanie: czy fakt, że dłużnik jest osobą niepełnoletnią nie sprawia, że nie mogę zwracać się do niego z wezwaniem do zapłaty, mogę natomiast do jego opiekunów prawnych?

Ostatnia edycja:
Song napisał:
tzn. że:
dłużnik sam ma sobie naliczyć odsetki według 13% w skali roku a ja mam tylko podać, od którego dnia mają być one naliczone?
tak

Song napisał:
Jeszcze jedno pytanko- czy są jakieś wymagania odnośnie formy i treści wezwania do zapłaty
nie ma

Song napisał:
czy fakt, że dłużnik jest osobą niepełnoletnią nie sprawia, że nie mogę zwracać się do niego z wezwaniem do zapłaty, mogę natomiast do jego opiekunów prawnych?
ile dłużnik ma lat?

Ma 17 lat, w lipcu skonczy 18. Myslalem o tym, zeby napisac jak sa naliczane odsetki i naliczyc je do momentu wyslania wezwania do zaplaty z terminem 14-dniowym, a pozniej znow naliczyc + te 14 dni przy wysylaniu ostatecznego wezwania, bo podejrzewam, ze dluznik nie potrafi nawet poprawnie policzyc tych odsetek.

w wezwanie do zapłaty może pan napisać co chce...nie ma jakiś określonych wymogów...oczywiście może pan wyliczyć dłużnikowi odsetki, nic nie stoi na przeszkodzie. To że ma 17 lat nie zwalnia go od odpowiedzialności prawnej. Gdyby miał niecałe 13 sprawa by się skomplikowała

Powrót