Wezwanie do zapłaty - windykacja- w sprawie domagania się oddania nienależne prowizji

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztof999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
We wrześniu 2000 roku podpisałem Umowę zlecenie z firmą OVB Allfinanze w tym samym miesiącu, za moim pośrednictwem klient podpisał umowę z zakładem ubezpieczeniowym i wpłacał składki w okresie kilu miesięcy, w tym czasie dostałem prowizję w dwóch częściach w wysokości 200 zł, ostatnią część na początku 2001 roku. W kwietniu OVB rozwiązało ze mną umowę.

W grudniu 2011 roku Firma windykacyjna Altus Risk Managment Service Sp. z.o.o
wysłała do mnie wezwanie do zapłaty, które dotyczy zwrotu nienależne prowizji,w wyniku zerwania mojego klienta umowy z firmą ubezpieczeniową.

Frima windykacyjna upiera się, że nie mogę skorzystać z prawa o podniesienie zarzutu przedawnienia po nie otrzymałem faktury i innego dokumentu na podstawie którego mógłbym oprzeć Podniesienie zarzutu przedawnienia. Przysłali mi jedynie drogą elektroniczną notę prowizyjną wystawioną przez firmę OVB którą to rzekomo do mnie wysyłano i tam podano między innymi wysokość prowizji oraz saldo konta - storno rezerwa jest ujemna.

I że informują mnie o naliczeniu prowizji ale nie było tam informacji, że ona mi nie przysługuje.
I ze w przeciągu czterech tygodni nie złozyłem reklamacji.

Ja osobiście takiej informacji nie pamiętam bym otrzymał.
Data na dokumencie elektroniczny, to okres 30.10.2000 do 01.12.2000r.

Dopiero teraz widzę ten dokument który to otrzymałem -e-mailem na moje żądanie 14 grudnia b.r a wezwanie do zapłaty 1 grudnia b.r

Moje pytanie jest następujące, czy zatem powinienem zapłacić tą kwotę firmie windykacyjnej czy też mogę skorzystać z możliwości podniesienia zarzuta przedawnienia, bądź innej możliwości prawnej?

Powrót