wezwanie do zapłaty z Finanzamt

• Autor wątku Autor wątku kati2014
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kati2014

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mąż pracował w Niemczech od listopada 2014 do stycznia 2016 roku, miał założoną gawerbe, jego sprawami finansowymi zajmowalo się biuro rachunkowe w Niemczech. Również oni rozliczali go z Niemieckim Urzędem Skarbowym. Od lutego 2016 r pracuje w Polsce.
Dzisiaj przyszło pismo z Niemiec , z Finanzamt, wezwanie do zapłaty podatku w kwocie 5 380,86 Euro do kwietnia 2018 r. Co można zrobić żeby nie płacić takiej sumy, biuro rozliczało i twierdziło ze jesteśmy na 0. Nas po prostu nie stać żeby to zapłacić.

Czy mąż wymeldował Gewerbe przed wyjazdem z Niemiec.A co z męża Ubezpieczeniem czy zgłosił wyjazd i wypowirdzenie umowy
Pozdrawiam

tak, zamknął gawerbe. a z ubezpieczeniem to nie wiem, wydaje mi się ze wszystko pozamykał

czy możliwe że biuro popełniło jakiś błąd, czegoś nie dopatrzyło i da się to jeszcze cofnąć??

dodam ze wezwanie do zapłaty jest za 2015 rok

Biuro które go rozliczało powinno dawać kopie rozliczeniowe za dany rok kalendarzowy.
Czy on posiada jakieś papiery ze swojej działalności za rok 2015 kopie wystawianych rachunków za wykonywaną pracę .
pozdrawiam

no właśnie nie, wszystkie dokumenty faktury posiada biuro rachunkowe

No to kolega musi napisać do tego biura obrachunkowego ażeby mu odesłali jego papiery
jeżeli on był taki niemądry i nawet nie robił kopi dokumentacji co przekazuje do rozliczenia.
Brak słów jak to firmy 1 osobowe wpadają w kłopoty z własnej woli.

no niestety człowiek mądry po szkodzie, zapłacilśmy dla biura oni mieli nas rozliczać i myśleliśmy ze będzie wszystko okej. to znaczy ze biuro czegos nie dopilnowało. ale da się to jakoś odkręcić?? jesteśmy naprawdę w trudnej sytuacji, mąz pracuje w Polsce i nie zarabia kokosów, mamy jedno dziecko a teraz jestem na zwolnieniu ponieważ jestem w ciąży z drugim dzieckiem. Mąż pojechał do Niemiec żeby zarobić, ciężko pracował a teraz same problemy :rolleyes: . Czy da się to wszystko naprawić??

Jeżeli mąż ma możliwość to pismo do firmy która go rozliczała żeby mu wysłali rozliczenie za ten czas z tego co wiem to taka firma brała 50e miesięcznie za rozliczenie finansowe Polacy to lekcjo warzyli i myśleli że firma rozlicza nie biorąc kopi pokwitowań ani kopi opłat za rozliczenie podatkowe i na sam koniec wracając do kraju bez dokumentacji rozliczeniowej.
Czasem taniej by było odwiedzić firmę rozliczeniowa i nagrać rozmowę aby następnie był dowód w sprawie.Czy pieniądze za wystawione faktury były przelewane na Niemieckie konto
bankowe.
powodzenia

Powrót