Wezwanie do zapłaty z tytułu autorskiego prawa majątkowego

• Autor wątku Autor wątku maniaa19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniaa19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie,

Opiszę sprawę:

W 2015 roku zaprojektowałem logo dla firmy, logo było w pakiecie do projektu wizualizacji oklejenia witryn sklepowych. Była tylko faktura wystawiona na całość natomiast nie zostały przekazane prawa autorskie i majątkowe. Ja zakończyłem działalność a co idzie za tym współpracę z tą firmą. Następnie firma zamówiła baner reklamowy u kogoś innego lecz nie mając zgody mojej na skopiowanie baneru oraz użycie loga wydrukowała baner z wykorzystaniem troszkę innej czcionki do projektu.

Czy w takiej sytuacji mogę wysłać wezwanie do zapłaty zadośćuczynienia oraz zapłaty za bezprawne użytkowanie oraz za przekazanie praw autorskich i majątkowych.

Nadmienię że ja tylko użyczyłem logo i wykorzystałem je we własnych pracach podczas współpracy z firmą. Jednak teraz sprawa przybiera innego biegu i dlatego chciałbym się też poradzić tutaj na forum i być może uzyskać od szanownych forumowiczów delikatną poradę.

Oczywiście wszelkie pliki źródłowe wraz z datami ich powstania, są w moim posiadaniu.

Żadna umowa nie została spisana ani o przekazanie praw, ani też coś podobnego w tym stylu.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i oczywiście pozostaję do waszej dyspozycji w celu sprecyzowania odpowiedzi.

maniaa19 napisał:
... Żadna umowa nie została spisana ani o przekazanie praw, ani też coś podobnego w tym stylu. ...
Zatem zacznijmy od dokładnego ustalenia stanu faktycznego. Na początek zapoznaj się z pojęciem licencji domniemanej - Art. 65. i Art. 66. UoPAiPP oraz Art. 49. ust. 1.
Warto też użyć opcji Szukaj bo temat był już omawiany.

Jak już, na podstawie nabytej wiedzy, ustalisz stan faktyczny wróć z pytaniami szczegółowymi. :ok:

LeszsekS napisał:
Zatem zacznijmy od dokładnego ustalenia stanu faktycznego. Na początek zapoznaj się z pojęciem licencji domniemanej - Art. 65. i Art. 66. UoPAiPP oraz Art. 49. ust. 1.
Warto też użyć opcji Szukaj bo temat był już omawiany.

Jak już, na podstawie nabytej wiedzy, ustalisz stan faktyczny wróć z pytaniami szczegółowymi. :ok:

1. Szukałem na formu ale nie znalazłem dla mnie jasnej odpowiedzi.

2. Umowy żadnej nie było poza tym, że słownie uświadomiłem właściciela firmy ze zastrzegam sobie wszelkie prawa i bez mojej zgody nie może nikt użyć znaku graficznego ani moich projektów. Dlatego też firma cały czas korzystała z moich usług.

3. Przeczytałem te powyżej wskazane artykuły i wydaje mi się, że w moim przypadku nie może się powołać ta firma bo nigdzie nie ma tego zapisanego.

4. Czy w takiej sytuacji mogę wysłać wezwanie do zapłaty?

5. Kontaktowałem się tylko raz ze znajomej radcą prawnym i podpowiedział że mogę wysłać wezwanie do zaplaty bo zaplata za fakturę np. projekt logo nie jest zaplatą za udzielenie zgody na dalsze rozpowszechnianie.

Prosiłem i ponawiam prośbę o delikatną pomoc. Tyle tylko w temacie.

Chciałem odpowiedzieć na Twoje poszczególne pytania ale zwróciłem uwagę, że albo nie zapoznałeś się z pojęciem licencji domniemanej albo nie zrozumiałeś o czym czytałeś. Wróć do poprzedniego postu i bardziej się postaraj.

PS.
Art. 65. jak najbardziej należy zastosować w Twojej sytuacji.

LeszsekS napisał:
Chciałem odpowiedzieć na Twoje poszczególne pytania ale zwróciłem uwagę, że albo nie zapoznałeś się z pojęciem licencji domniemanej albo nie zrozumiałeś o czym czytałeś. Wróć do poprzedniego postu i bardziej się postaraj.

PS.
Art. 65. jak najbardziej należy zastosować w Twojej sytuacji.

Nie znam sie na prawie i nie umiem dokładnie zrozumieć pewnych pojec prawnych. Wiec dlatego szukam jakiegoś punktu zaczepienia z jakiego art mógłbym wysłać wezwanie do zaplaty. Przepraszam jeśli kogos urazilem. Szukam zwykłej pomocy/porady.

maniaa19 napisał:
... Przepraszam jeśli kogos urazilem. Szukam zwykłej pomocy/porady.
Nikogo nie uraziłeś, po prostu przeczytaj inne tego typu tematy ze zrozumieniem. To nie jest nic trudnego, postaraj się. Jako twórca musisz znać swoje prawa i je rozumieć.

LeszsekS napisał:
Nikogo nie uraziłeś, po prostu przeczytaj inne tego typu tematy ze zrozumieniem. To nie jest nic trudnego, postaraj się. Jako twórca musisz znać swoje prawa i je rozumieć.

Przeczytałem kilka innych tematów i dalej nie rozumiem tej licencji domniemanej.

Jedyne co zrozumiałem to.tak.mi się wydaje że właśviciel firmy mogl korzystać z mojego utworu przez okres 5 lat... czy od maja 2015 do maja 2020. Reasumując mogę wezwać do zaplaty za użycie mojego utworu bez wymaganej zgody... dobrze rozumiem?

Leszku... ja nigdy się w to nie zagłębiałem ale teraz postanowiłem powalczyć o swoje prawo... dlatego też jeśli mógłbyś doradz czy zgodnie z tym vo wyczytałem mogę wysłać wezwanie do zaplaty z tytułu naruszenia prawa autorskiego czyli art. 116 czy tez lepiej art .65?

Czas trwania licencji powinieneś liczyć w zasadzie od momentu zakończenia współpracy. Po tym terminie lub tuż przed może poinformować o upłynięciu czasu trwania licencji, wskazać dalsze możliwości: odpłatne przedłużenie licencji, odpłatne przeniesienie praw autorskich majątkowych. Równocześnie poinformuj, że korzystanie z Twojego utworu, po wygaśnięciu licencji, bez Twojej zgody stanowi naruszenie Twoich praw autorskich majątkowych co może być związane z roszczeniami cywilnoprawnymi oraz z odpowiedzialnością karną.

LeszsekS napisał:
Czas trwania licencji powinieneś liczyć w zasadzie od momentu zakończenia współpracy. Po tym terminie lub tuż przed może poinformować o upłynięciu czasu trwania licencji, wskazać dalsze możliwości: odpłatne przedłużenie licencji, odpłatne przeniesienie praw autorskich majątkowych. Równocześnie poinformuj, że korzystanie z Twojego utworu, po wygaśnięciu licencji, bez Twojej zgody stanowi naruszenie Twoich praw autorskich majątkowych co może być związane z roszczeniami cywilnoprawnymi oraz z odpowiedzialnością karną.

Leszku dziekuje za odpowiedzi.

Napisalem wezwanie do zapłaty i wskazałem.w nim możliwości polubowne.

Oczywiście wiem kiedy zakończyłem współpracę i było to teko samego roku co wykonane projekty tj. Projekt w maju 2015 a koniec współpracy czerwiec 2015 czyli licencja juz wygasła.

Dlatego postanowiłem napisać wezwanie do zapłaty. Jeśli dwukrotnie wezwanie do zaplaty oraz ostateczne wezwanie do zaplaty nie przyniesie skutku sprawę skieruję na drogę postępowania sądowego.

Myślę, że to najlepsze rozwiązanie zwłaszcza że jestem.obecnie juz w konflikcie z właścicielem firmy i raczej nie ma możliwości innej jak wskazana przeze mnie w tej odpowiedzi powyżej.

Czy zgodzisz się ze mną Leszku?

Ty najlepiej znasz swoją sytuację i wszystkie fakty, to Twoja suwerenna decyzja.

Powrót