Wezwanie do zapłaty, za błędnie wykonaną usługę - broker kurierski

• Autor wątku Autor wątku macwlu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macwlu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Dnia 25-go Lutego nadałem paczkę za pośrednictwem brokera zlapkuriera.pl z adresu w Polsce do Francji. Po wypełnieniu formularza internetowego informacjami wymaganymi przez serwis, paczka została przyjęta do wysyłki. Po 3 tygodniach zdziwiłem się, że paczka wciąz nie pojawiła się w miejscu docelowym i postanowiłem skontaktować się z kurierem, który poinformował mnie, że paczka jest w drodze powrotnej do Polski ponieważ nie udało się jej dostarczyć. Podczas tych 3 tygodni nie przyszedł do mnie żaden komunikat od pośrednika ani nikt nie próbował skontaktować się ze mną telefonicznie. Po ponownym sprawdzeniu poczty internetowej zauważyłem, że dostałem e-mail od kuriera jednak w języku francuskim, którym nie posługuję się biegle.
Jako, że potrzebowałem dostarczyć paczkę do Francji, ponownie nadałem ją w serwisie uzupełniając ręcznie dodatkowe informację pomocne w dostarczeniu paczki (kod domofonu oraz adnotację pozwalającą na zostawienie paczki u dozorcy). Podkreślę, że informacje te nie są dostępne w formularzu oferowanym przez brokera, nie istnieje również żadne pole tekstowe na dodatkowe komentarze.
Ręcznie zmodyfikowana paczka została dostarczona do Francji. Cała przygoda nie skończyła się jednak na podwójnej opłacie, gdyż po 10 dniach otrzymałem informację od brokera o dodatkowej opłacie do uiszczenia z powodu zwrotu paczki (zgodnie z cennikiem).

Mój kontakt został automatycznie przekazany działu windykacji, który mimo składanych wyjaśnień wymaga spłatu należności, nie odpowiadając na moje reklamacje. Ostrzega, że w przypadku nie uiszczenia opłaty, przekaże sprawę do e-sądu w Lublinie.

Czuję się poszkodowany przez serwis oraz niezgadzam się na zapłatę potrójnej opłaty za usługę którą wypełniłem zgodnie z wytycznymi. W tym momencie sprawa ma zostać skierowana do e-sądu. Czy mogliby Państwo pomóc mi poradą jaką strategię powinienem przyjąć oraz czy warto walczyć - biorąc pod uwagę, że kwota nie jest wysoka?

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie,

Powrót