Wezwanie do zapłaty za brak biletu, a mandat wystawiony w okresie niepełnoletności...

• Autor wątku Autor wątku succubusus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

succubusus

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam, mam pewien problem. Ogólnie rzecz biorąc zanim skończyłem 18 lat, a było to kilka lat temu to kilkukrotnie zdarzyło się, że spisali mnie kontrolerzy za brak posiadania biletu w MPK. Przychodzą mi od lat ponaglenia do zapłaty za którymi nic nie idzie, ale jest to dosyć irytujące... Problem polega na tym, że z tego co mi wiadomo, jak jest się niepełnoletnim to odpowiedzialność spoczywa na rodzicach, a fakt faktem, że wszystkie te mandaty dostawałem przed skończeniem 18 lat. Teraz pytanie, czy ja muszę to zapłacić jak nie byłem pełnoletni, czy też mogę im dać do zrozumienia, że te druki powinni przesyłać na mojego rodzica gdyż to on był za mnie odpowiedzialny w tamtym czasie? I w ogóle jak ktoś by mógł mi odpowiedzieć, kiedy dochodzi do przedawnienia?

Art. 77 Ustawy Prawo Przewozowe mówi, że wierzytelności z tyt. kar za brak biletu za przejazd ulegają przedawnieniu z upływem roku od końca ich wymagalności.
Rodzice (szkoda mi ich) nie mają tu nic do rzeczy. Oczekuj na nakazy zapłaty i przekalkuluj, czy nieco ponad 2 zł za bilet warte jest dobrego imienia Twoich Rodziców i Ich pieniędzy, które z pewnością łatwo nie przyszły.

Przedawnienie w ciągu roku? Jak ja dostałem ostatni mandat może 5 lat temu i nadal przychodzi (za który to nie wiem, bo nie podają).

Powrót