S
solaris2284
Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum prawnego. W piątek jechałem bez biletu i trafiłem na kontrolę. Otrzymałem mandat, podpisałem tylko druk ten który został u kontrolera, a na swoim druku nie ma żadnego mojego podpisu, że potwierdzam powyższe dane i odbieram oryginał Wezwania do zapłaty. Nie zostałem powiadomiony o możliwości odmowy złożenia podpisu na owym mandacie. Dopatrzyłem się później, że na wezwaniu do zapłaty jest źle wpisana moja data urodzenia - dokładniej kontroler wpisał zły miesiąc mojego urodzenia. Wydaje mi się, że mandat powinien być anulowany, ponieważ dokumentem jaki okazałem podczas kontroli był dowód osobisty, a wg niego jest napisane, że urodziłem się nie w tym miesiącu, który widnieje na wezwaniu do zapłaty. Moim zdaniem w świetle prawa nie istnieje taka osoba z danymi podanymi na mandacie. Dzwoniłem do Biura Obsługi Klienta to powiedziano mi, że oni poprawią mi tą datę - dlatego mam pytanie czy mają teraz prawo żądać ode mnie zapłaty tego mandatu i czy mają prawo poprawić mi tą datę na tym mandacie. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.