Wezwanie do zapłaty - żłobek

• Autor wątku Autor wątku _Bofedojo_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

_Bofedojo_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

W marcu 2020 podpisaliśmy umowę ze żłobkiem, do którego miał uczęszczać syn. Podczas podpisywania umowy ustaliliśmy wspólnie ze żłobkiem, że będę mógł być obecny podczas adaptacji syna w żłobku, tak aby zaoszczędzić mu stresu. Wielokrotnie zaznaczałem, że jest to dla nas ważne i dyrektorka żłobka zaakceptowała nasze warunki.

Ze względu na pandemię i zamknięcie żłobków syn nie pojawił się ani jednego dnia w żłobku. Po otwarciu żłobków w maju otrzymałem kontakt telefoniczny od dyrektorki żłobka, czy chcemy, aby syn zaczął chodzić do żłobka. Spytałem wtedy, czy będzie możliwość przeprowadzenia adaptacji wraz ze mną w żłobku, na co otrzymałem odpowiedź, że ze względu na obowiązujące przepisy nie ma takiej możliwości. W związku z tym dałem dyrektorce informację, że poczekamy jeszcze i syn na chwilę obecną nie będzie uczęszczał do żłobka. Wydawało mi się, że spotkało się to ze zrozumieniem dyrektorki.

Jednakże po około 2 tygodniach otrzymałem informację ze żłobka, że powinienem zapłacić czesne za miesiąc maj (pomniejszona kwota w stosunku do czesnego z umowy). Ponieważ syn nie był w żłobku ani jednego dnia i nie byliśmy związani emocjonalnie z tym miejscem, wypowiedziałem umowę. Zgodnie z umową obowiązuje mnie 2 miesięczny okres wypowiedzenia, w związku z tym żłobek chce otrzymać za maj i czerwiec czesne (w chwili obecnej otrzymałem jedynie wezwanie do zapłaty za maj).

Chciałbym także nadmienić, że syn dołączył do nowo powstałej grupy żłobkowej, która nie była jeszcze zapełniona, w związku z tym nie blokował miejsca w żłobku. Dodam także, że przez czas pandemii nie korzystaliśmy z zasiłku opiekuńczego w związku z tym nie otrzymywaliśmy żadnych korzyści z faktu, że syn był zapisany do żłobka.

Czy roszczenia żłobka są zasadne? W mojej ocenie nie, ponieważ żłobek nie jest w stanie wywiązać się z ustaleń poczynionych podczas podpisywania umowy.

Niestety nie. Były one jedynie w formie ustnej.

Zatem jak masz zamiar udowodnić taką umowę ?
Reasumując, pozostaje zapłacić, czy też ewentualnie negocjować licząc na dobrą wolę drugiej strony.

Czy problem sprowadza się jedynie do kwestii udowodnienia ustaleń ustnych? Jeżeli tak, to co w przypadku, jeśli udałoby mi się uzyskać np. potwierdzenie drogą mailową, że takie ustalenia miały miejsce?

Szczerze mówiąc nie chciałbym płacić za usługę, z której nie korzystałem.

_Bofedojo_ napisał:
jeśli udałoby mi się uzyskać np. potwierdzenie drogą mailową, że takie ustalenia miały miejsce?
W zależności od jego treści.

Kanas napisał:
Zatem jak masz zamiar udowodnić taką umowę ?

zaraz zaraz, a czemu on ma udowadniać taka umowę? czemu to druga strona nie moze udowadniać ze takiej rozmowy/umowy ustnej nie było?

zawsze to poszkodowany,stratny musi walczyc o swoje ?

Normalny30 napisał:
zaraz zaraz, a czemu on ma udowadniać taka umowę?czemu to druga strona nie moze udowadniać ze takiej rozmowy/umowy ustnej nie było?
Powyższe to żart ?
Powiem, że pożyczyłem Tobie 10 000 zł. i teraz Ty albo oddajesz, albo udowodnisz, że nie pożyczałeś ?
Proszę nie wypisywać takich totalnych bzdur, jeszcze ktoś potraktuje je poważnie.

Normalny30 napisał:
zaraz zaraz, a czemu on ma udowadniać taka umowę? czemu to druga strona nie moze udowadniać ze takiej rozmowy/umowy ustnej nie było?

Też jestem w szoku, że można w ten sposób postrzegać rzeczywistość.... Ja pójdę dalej - wczoraj pożyczyłem Tobie Porsche 911. Umowa była ustna. Oddaj. Do jutra. Jak udowodnisz, że takiej umowy nie było??

Masakra ....

forg napisał:
Ja pójdę dalej - wczoraj pożyczyłem Tobie Porsche 911. Umowa była ustna. Oddaj. Do jutra. Jak udowodnisz, że takiej umowy nie było??
Przemyśl powyższe :)

Kontynuując sprawę. Przesłałem do żłobka odwołanie od wezwania do zapłaty. Nie otrzymuję od nich żadnych odpowiedzi. Pomijając fakt kwestii udowodnienia umowy ustnej, czy żłobek nie jest zobowiązany do przesłania jakiejś odpowiedzi?

Co mogę zrobić w takim wypadku skoro zgodnie z wezwaniem do zapłaty za każdy dzień po terminie płatności żłobek nalicza sobie odsetki?

Żłobek nie jest zobowiązany do wysłania odpowiedzi na "odwołanie od wezwania do zapłaty".
Wezwanie to taki dokument który wierzycielowi (żłobkowi) będzie ewentualnie potrzeby w sądzie jeśli nie zapłacisz i zdecydują się w dalszych krokach na złożenie do sądu pozwu o zapłatę.
https://lexplay.pl/artykul/Postepowanie-Sadowe/Przedsadowe-wezwanie-do-zaplaty2

Co zrobic ? Zapłacić zgodnie z umową albo próbować negocjować licząc na dobrą wolę żłobka.

Ostatnia edycja:
korkodrilko napisał:
Żłobek nie jest zobowiązany do wysłania odpowiedzi na "odwołanie od wezwania do zapłaty".
Wezwanie to taki dokument który wierzycielowi (żłobkowi) będzie ewentualnie potrzeby w sądzie jeśli nie zapłacisz i zdecydują się w dalszych krokach na złożenie do sądu pozwu o zapłatę.
https://lexplay.pl/artykul/Postepowanie-Sadowe/Przedsadowe-wezwanie-do-zaplaty2

Rozumiem, jednak jeżeli żłobkowi zależy na polubownym rozwiązaniu sprawy, to czy nie powinienem otrzymać takiej odpowiedzi.

korkodrilko napisał:
Co zrobic ? Zapłacić zgodnie z umową albo próbować negocjować licząc na dobrą wolę żłobka.

Czy ustalenia zawarte podczas zawierania umowy można uznać za część umowy? Skoro prawo dopuszcza możliwość zawierania umowy w formie ustnej, to czy kwestie ustalone podczas zawierania umowy nie powinny być wiążące (o ile jestem w stanie udowodnić, że takie ustalenia miały miejsce).

Powrót