Wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku legins
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

legins

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Kilka lat temu mój brat zakładając firmę prosił mnie o podanie mojego adresu domowego do korespondencji. Z firmą tą nie miałem nigdy nic wspólnego.Brat mieszkał w innej miejscowości. Dwa lata temu niestety mój Brat zmarł, a na mój adres przyszło powiadomienie z jakiejś firmy, z wezwaniem do zapłaty. Żona mojego śp.Brata straciła kontakt z rzeczywistością i nie mam możliwości dowiedzenia się o co chodzi . Czy grożą mi jakiej sankcje w związku z długiem ? Co mam zrobić w tej sytuacji ?
Proszę o poradę.
Dziękuję.

Można odpisać tej firmie, iż brat nie żyje i przekazać ewentualnie adres do żony brata. Za długi odpowiadają generalnie spadkobiercy, więc jeśli Pan nie jest spadkobiercą to nie mogą od Pana dochodzić należności.

legins napisał:
Witam.
Czy grożą mi jakiej sankcje w związku z długiem ?

Nie wiem, co rozumiesz pod pojęciem sankcji. Jeśli nieprzyjemności, dolegliwości, to tak - raz na jakiś czas przyślą Ci wezwanie do zapłaty - korespondencję do brata, później pewnie przyjdzie coś z sądu.

Dlatego warto poinformować FW o śmierci dłużnika oraz wskazać, że nie życzysz sobie jakiejkolwiek korespondencji, a jeśli nie dadzą Ci "spokoju" zawiadomisz policję o uporczywym nękaniu.

Ps. po co informować o spadkobiercach, chcesz zrobić komuś przysługę?? Niech FW sama sobie ustala te dane.

Powrót